Nagyvilág

Utcai összecsapás Athénban – már áll a bál a megszorítások miatt

athéni balhé (Array)
athéni balhé (Array)

A törvényhozásban már megkezdődött a vita a javaslatcsomag elfogadásáról, a parlament előtti téren közben tizenkétezren gyűltek össze.

Összecsapások törtek ki szerdán este az athéni parlament előtt azon a tömegtüntetésen, melyet a megszorítások elleni tiltakozásul szerveztek. A rendőrök paprikasprayt és könnygázt is bevetettek a Molotov-koktélokat és köveket dobáló, több tucatnyi álarcos fiatal ellen. A békés demonstrálók menekülni kezdtek a helyszínről.

A parlament épülete előtti Szintagma téren több mint tizenkétezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői közti megállapodás ellen. „Nemet mondunk a privatizációra, mentsük meg a kikötőket, a nemzeti energiavállalatot, a kórházakat” – áll az egyik transzparensen.

Az egyik résztvevő, a 28 éves Heleni azt mondta: azért ment ki a térre, mert a kormány nem vette figyelembe a július ötödiki népszavazást.

 MTI / AP

Akkor kezdődtek az összecsapások, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, melyeket a nemzetközi hitelezők követelnek azért cserébe, hogy elkezdhessék a tárgyalásokat a harmadik pénzügyi mentőcsomagról. A javaslatról várhatóan késő este szavaz a parlament, éjfél körül várható eredmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik