Nagyvilág

Két és fél évet kapott az Iszlám Államhoz csatlakozó osztrák fiú

A tizenhét éves srác nem bevándorlók sarja volt, azért csatlakozott a dzsihádistákhoz, mert vágyott a kötődésre. Büntetése letöltése után hosszú szociális terápiára lesz szüksége.

Két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy 17 éves osztrák fiút, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz – tudósít az MTI.

A fiú Szíriába utazott, ahol a terrorszervezethez csatlakozva terrorista akciók előkészítésében vett részt és terrorista cselekménynek elkövetésére buzdított. A bécsi bíróság indoklása szerint az ítélet jelzésértékű: arra figyelmeztet, hogy mi vár arra, aki hasonlót követ el. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a fiú nem önszántából, hanem sebesülése miatt tért vissza Ausztriába.

A fiú nem bevándorlók sarja, tavaly májusban tért át az iszlám vallásra. Az észak-szíriai Kobani ostromakor három napot volt a harcmezőn, ahol a mentőalakulatot segítette. Rakka közelében bombatámadás során szenvedett életveszélyes sérüléseket, két hónapra kórházba került, ahol eltávolodott az Iszlám Állam eszméitől. Végül apja segítségével tért haza Bécsbe.

A vádlottat pszichológiai vizsgálatnak vetették alá. A szakértői vélemény szerint a fiú elég érett ahhoz, hogy cselekedetének büntethetőségét belássa. A pszichológus szerint a fiú azokat a kapcsolatokat kereste, melyek a családot pótolták, vágyott a kötődésre, az átlagosnál nagyobb mértékben volt befolyásolható. A büntetés letöltése után hosszú ideig tartó szociális terápiára lesz szüksége, hogy személyiségzavarait leküzdje.

Az ítélet nem jogerős, a fiú és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik