Nagyvilág

Iszlamistákat fogtak Maliban, köztük két francia állampolgárt

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)

Húsz feltételezett iszlamista fegyverest fogtak el Mali déli részén, köztük két francia állampolgárt, közölték helyi biztonsági források.

A férfiakat azt követően vették őrizetbe Zegoua településen, hogy átlépték a határt a szomszédos Elefántcsontpartról. A hatóságok Mali fővárosába, Bamakóba szállították őket. Egy biztonsági forrás kedden azt mondta, hogy az iszlamisták többsége Mauritániából származik, míg néhányan Maliból és Franciaországból.

Annak nyomán vették őket őrizetbe, hogy a hadsereg katonái a múlt héten, Mali középső részén elfogták az Anszár ed-Dín (Hit Védelmezői) nevű csoport két tagját, akiknél terrortámadások tervezésére utaló bizonyítékokat találtak.

Az Anszár ed-Dín szélsőséges szervezet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal áll szoros kapcsolatban. 2012-ben az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) tuareg nemzeti mozgalommal közösen Mali északi részén kikiáltotta az Azavadi Iszlám Köztársaságot. Az iszlamisták a vizsgálatok szerint nőket erőszakoltak meg, gyerekeket kényszerítettek fegyveres harcra, és az egykori virágzó kereskedelmi központ, Timbuktu több, az UNESCO világörökségi listáján szereplő kegyhelyét megrongálták.

A múlt héten ez a szervezet vállalt egyébként felelősséget számos, Mali déli és nyugati részén elkövetett támadásért, beleértve a régebben biztonságosnak ítélt Bamako környékét is. A kormány idén júniusban békemegállapodást kötött az északi térségben jelen lévő fegyveres szervezetekkel annak érdekében, hogy véget vessen a belharcnak, de az aláírók között nem volt jelen az Anszár ed-Dín.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik