Nagyvilág

Végre az irániak is élőben nézhettek egy Obama-beszédet

Haszan Ruháni (Array)
Haszan Ruháni (Array)

Sokan már most történelmi pillanatnak tartják az iráni atommegállapodást, aminek az iráni elnök is nagyon örül. Enyhülhetnek a szankciók, pampoghatnak az izraeliek.

Új távlatokat nyit az iráni atomprogramról Teherán és a nagyhatalmak képviselői között megkötött megállapodás, és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi közösség mostantól a közös biztonsági kihívások elleni küzdelemre összpontosítson – közölte Haszan Ruháni iráni elnök keddi Twitter-bejegyzésében.

Ruháni szerint az Irán és a hatok között kötött megállapodással “megoldódott egy válság, ami nem volt szükségszerű”, és most közösen koncentrálhatnak olyan kihívásokra, mint az Iszlám Állam elleni fellépés. Hozzátette, “a megegyezés építő jellegű mindkét fél számára”.

A nemzet papjainak hála

Az államfő délután tévébeszédet mondott, amiben kijelentette, az egyezséggel “új fejezet nyílik” országa és a nagyhatalmak között. Szerinte a megállapodás tisztességes alkalmazása esetén fokozatosan felszámolhatóvá válik kölcsönös bizalmatlanság. Az iráni elnök azt mondta, hogy a perzsa állam elérte minden célkitűzését. “Isten meghallgatta a nemzetünk papjait” – mondta hozzátéve, hogy Teherán addig be fogja tartani a vállalásait, amíg a nagyhatalmak is így tesznek.

 

Ruháni a néphez intézett beszédében tagadta azokat a vádakat, amik szerint az iszlám köztársaság atomfegyver kifejlesztésén dolgozott volna. “Irán soha nem akart nukleáris fegyvert előállítani, és soha nem is fogja ezt akarni” – állította az államfő, aki szerint az Irán elleni szankciók soha nem voltak sikeresek.

Obama ment a tévében

Az elnök emellett hiábavalónak nevezte a megállapodás ellehetetlenítésére irányuló izraeli erőfeszítéseket, és arra szólította fel a környező országokat, hogy hagyják figyelmen kívül az izraeli “propagandát”. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a megegyezés egyik leghevesebb ellenzője.

Fotó: Europress

Az iráni köztévé néhány perccel korábban élőben közvetítette Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban mondott, a megállapodást értékelő beszédét. Az elmúlt 36 évben ez volt a második alkalom, hogy az iráni tévé élőben közvetített amerikai elnöki beszédet. Az Egyesült Államok 1979-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután az iszlám forradalom után iráni diákok elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetséget és túszul ejtették az ott szolgáló diplomatákat.

A mostani egyezmény célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket. Irán és a nagyhatalmak között kedden megszületett, egyes politikusok által máris történelmi jelentőségűnek mondott megállapodást 13 évi kölcsönös ádáz vádaskodás előzte meg – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik