Nagyvilág

Már Brüsszel is megpiszkálná az Altus-ügyet

Noha korábban az Európai Bizottság regionális és várospolitikai fejlesztésért felelős főigazgatósága többször szabályszerűnek minősítette a cég kiválasztását, az Európai Parlament illetékes bizottsága mégis feltenne néhány kérdést - tudta meg az mno.hu.

Az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága az Európai Bizottság (EB) regionális és várospolitikai fejlesztésért felelős főigazgatóságának vezetőjét hallgatná meg a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cég uniós megbízásának ügyében – írta meg az mno.hu, információik szerint nemrégiben a képviselőcsoportok koordinátorai írásban állapodtak meg erről.

Amennyiben Walter Deffaa elfogadja a meghívást, a zárt ajtók mögötti meghallgatásra leghamarabb szeptemberben kerülhet sor, mivel hamarosan nyári szünet kezdődik az EP-ben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter június elején Brüsszelben tárgyalt az Altus-ügyről, mivel a Fidesz úgy látja: az Altus uniós megbízása tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Miután egy asztalhoz ült Walter Defaa regionális politikáért felelős igazgatóval, a magyar miniszter azt közölte: nem közeledtek az álláspontok. A kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós (1,5 milliárd forintos) megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri – írta akkor a Miniszterelnökség vezetője.

Az EB ezután azt közölte: bár szívesen beszélgetnek a kormány képviselőjével az ügyben, szerintük nincs igazán miről. Az Altus kiválasztása a nemzetközi konzorcium vezetésére szerintük ugyanis szabályos volt. Mint korábban írták, a cég által vezetett nemzetközi konzorciumot a bizottság illetékes főigazgatósága nyilvános pályázat nyomán választotta ki azzal a céllal, hogy készítsen tanulmányokat az unió felzárkóztatási és regionális politikájának további alakításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik