Nagyvilág

Az oroszokat és Izraelt kell Obamának most megnyugtatni

netanjahu (Array)
netanjahu (Array)

Az iráni atommegállapodás jól hangzik, de vannak, akik többet akarnak. Az oroszok szerint már nincs szükség a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsra, míg Izrael szerint Irán még mindig el akarja őket törölni.

Az Egyesült Államok remélhetőleg teljesíti ígéretét, és nem építi ki európai rakétavédelmi rendszerét, miután sikerült egyezségre jutni Iránnal – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Bécsben. Lavrov közben az orosz külügy honlapján így foglalt állást: az iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás lehetővé teszi, hogy egy “széles koalíció” alakuljon az Iszlám Állam ellen.

Lavrov szerint az Irán és a nagyhatalmak közötti megállapodás után lehetővé válik, hogy megszüntessék egy nagy koalíció létrehozásának útjában álló, jobbára mesterséges akadályokat az IÁ és más terrorcsoportok elleni küzdelemben.

Netanjahut nehéz lenyugtatni

Eközben Barack Obama amerikai elnök kedden telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, és arról biztosította őt, hogy Amerika továbbra is elkötelezett Izrael védelme iránt. Hozzátette, a Teherán atomprogramjáról szóló megállapodás nem oszlatta el az iráni fenyegetéssel kapcsolatos amerikai aggodalmakat. Obama azt is közölte, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a jövő héten Izraelbe látogat.

Netanjahu órákkal korábban súlyos, történelmi léptékű hibának nevezte az Iránnal kötött nemzetközi alkut. Délután tévébeszédet tartott, amiben elmondta, a megállapodás nem gátolja meg Iránt az atomfegyver kifejlesztésében, de hatalmas anyagi forrásokat szabadít fel Teherán számára. Szerinte Irán ezt a pénzt a terrorizmus és az Izrael elpusztítására irányuló törekvések támogatására fogja fordítani.

Amerikai sajtóértesülések szerint az izraeli miniszterelnök minden befolyását be fogja vetni azért, hogy megakadályozza a megállapodás washingtoni kongresszusbeli elfogadását. Obama a fehér házi közlemény szerint azt mondta Netanjahunak, hogy szerinte a megállapodás meggátolja Iránt az atomfegyverhez jutásban, és ezzel az USA és Izrael közös érdekeit szolgálja. Az amerikai elnök azt is megerősítette: országa továbbra sem fog szemet hunyni afelett, hogy Irán “támogatja a terrorizmust és fenyegeti Izraelt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik