Nagyvilág

Menekülteknek segít érettségit szerezni a legfiatalabb Nobel-békedíjas

malála júszafzai (Array)
malála júszafzai (Array)

Szíriából elmenekült lányoknak segít érettségit és szakmát szerezni.

Egy középiskola megalapításával ünnepelte tizennyolcadik születésnapját minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa, Malála Júszafzai. A pakisztáni aktivista, aki a lányok és gyermekek oktatáshoz való jogáért küzd, Libanonban, a szíriai határ közelében nyitotta meg az intézményt, ahol Szíriából elmenekült lányok tanulhatnak – tudósít az NPR.

Malálát 2012-ben egy tálib fegyveres lőtte fejbe, amikor hazafelé tartott egy iskolabuszon. A támadás után családjával Nagy-Britanniába menekült, ahol létrehozott egy alapot, melynek célja, hogy a világon minden lány és gyermek tanulhasson. Az új, libanoni iskola több mint kétszáz, 14 és 18 év közti szíriai lánynak biztosít lehetőséget, hogy a libanoni és a szíriai oktatási rendszerben is elfogadott érettségit tehessenek vagy szakmát tanuljanak.

Malála az iskolaavatón azt mondta: megtisztelő számára, hogy Szíria bátor lányaival ünnepelheti 18. születésnapját. Kitartásuk a világ minden embere számára például szolgál és kötelesség kiállni mellettük – közölte, hozzátéve, hogy a vezetők képtelenek voltak a szíriai emberek, különösen a szíriai gyermekek érdekeit szolgálni. Ami Szíriában történik, az egy szívszorító tragédia, a legsúlyosabb menekültválság évtizedek óta – jelentette ki.

Elmondta: bár gyermekkora véget ért, továbbra is a gyermekjogok szószólója akar maradni, mert ez nincs korhoz kötve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik