Nagyvilág

Megtámadta őket a jegesmedve, majd megbírságolták

jegesmedve (Array)
jegesmedve (Array)

Egy cseh expedíció nem tartotta be a megfelelő biztonsági előírásokat, a jegesmedve meg éhes volt. A medvét meg csak nem büntethették meg (de lelőtték).

Tízezer norvég koronás (350 ezer forintos) büntetést szabtak ki a norvég hatóságok arra az Északi-sarkra indult cseh expedícióra, ami márciusban sikeresen megvédte magát egy jegesmedve támadása ellen. A büntetést azért kapták, mert “nem foganatosítottak megfelelő megelőző intézkedéseket” a támadás kivédésére – írja a Mladá Fronta Dnes cseh napilap hétfőn egy norvég hírportálra hivatkozva.

A hatóságok szerint a csehek abban hibáztak, hogy az expedíció az útra nem vitt magával embereket a tábor őrzésére, helytelenül volt felállítva a táboruk körüli kerítés és nem volt olyan műszaki berendezésük, amivel nyomon tudták volna követni a medvék mozgását.

 

Az incidens a Svalbard-szigeteken történt március közepén, amikor a majdnem kéttucatnyi résztvevőből álló cseh egyetemi-tudományos expedíció táborát egy valószínűleg éhes jegesmedve támadta meg. A cseheknek sikerült több órán át ellenállniuk a támadásnak, mígnem a kihívott helyi vadászok lelőtték az állatot. A norvég hírportál szerint ez az első eset, hogy ilyen indokkal büntetést szabtak ki valakire a helyi hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik