Nagyvilág

Kárpátalja kormányzója: nincs szükség rendkívüli állapotra

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

Azért, mert nyugodt a helyzet mind Munkácson, mind a hozzá tartozó járásban, és a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet a megye egész területén, közölte ungvári tájékoztatóján Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye első embere elmondta: azért sem szükséges rendkívüli állapot bevezetése Kárpátalján, mert ismert a szombati munkácsi fegyveres összetűzés valamennyi résztvevője. A hatóságok jelenleg éppen házkutatásokat tartanak náluk, fegyvereket foglalnak le.

Munkácson szombaton három halálos áldozatot követelő és 11 ember, közte négy civil sebesülését okozó fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között egy sportkomplexumban, a konfliktusba a rendőrség is beavatkozott, erről itt írtunk bővebben.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószolgálatának hétfői közlése szerint eddig 16 házkutatást tartottak a munkácsi konfliktusban részt vevő két csoport tagjainál. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter ugyancsak hétfőn azt írta Facebook-oldalán, hogy az ügyészség megkezdte Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő kihallgatását a lövöldözéssel kapcsolatban.

Megerősítik az ellenőrzőpontokat

Hubal közölte: “A rendvédelmi szerveknek és a kijevi kollégáknak köszönhetően ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet Kárpátalján.” Mint mondta, Munkács éli a megszokott életét, a városban minden vállalat működik, nincs semmilyen korlátozás. “Ugyanakkor megerősítettük az ellenőrző pontokat a Munkácsra és Kárpátaljára vezető utakon” – tette hozzá, megjegyezve, hogy Kárpátalján nagyobbrészt helyi rendfenntartók vannak, de mivel a munkácsi 128-as dandárt Kelet-Ukrajnába vezényelték, és ott tartózkodik a kárpátaljai rendvédelmi szervek és nemzeti gárda állományának 30-40 százaléka, más megyékből kellett őket pótolni.

A katonai járművek nagy számát a megye területén a kormányzó azzal magyarázta, hogy azokra a közúti ellenőrző pontok megerősítése miatt van szükség. Az ungvári repülőtér forgalmának utóbbi két napban történt erős növekedése okaként azt nevezte meg, hogy a repülőgépekkel parlamenti képviselők és az SZBU munkatársai érkeztek Kárpátaljára, egyúttal óva intett az ezzel kapcsolatos pánikkeltéstől.

Csak nyelvbotlás volt

Vaszil Hubal újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nyelvbotlás volt az, amit vasárnap este a 112.ua kijevi tévécsatornának adott telefonos interjújában állított a munkácsi fegyveres összetűzés és a csempészpiac újrafelosztása közötti összefüggésről, nevezetesen, hogy “Kárpátalján mindig volt csempészet-újrafelosztás, de ennek rendezése törvényes úton történik”. Elszólását a kormányzó azzal magyarázta, hogy egyfelől ez volt életének első telefonos interjúja, másfelől előtte 24 órán át nem aludt.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. Tagjait az oroszbarát szakadárokkal vívott kelet-ukrajnai harcok miatt fegyverezték fel, és az ukrán reguláris fegyveres erők oldalán részt vesznek a szakadárokkal vívott összecsapásokban. A PSZ tagjai azonban, Kijev ez irányú törekvései ellenére nem tagolódtak be teljesen a hadseregbe, és nem engedelmeskednek maradéktalanul a hadvezetés parancsainak.

Közben a Cink arról ír, minden vámost kirúgnak Kárpátalján, Jacenyuk miniszterelnök döntött így. A határátkelőhelyek működésének fenntartása érdekében az ország más megyéiből vezényelnek oda ideiglenesen határőröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik