Nagyvilág

Görög adósság: már az áthidaló kölcsönről tárgyalnak

görög nyugdíjas (Array)
görög nyugdíjas (Array)

Ismét összeültek hétfő délután az eurózóna pénzügyminiszterei, a korábban született állam- és kormányfői megállapodást követően már a Görögországnak nyújtható áthidaló kölcsönről tárgyalnak.

Erre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország egy törlesztő részlettel már késedelembe esett a Nemzetközi Valutaalap felé, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter a tanácskozás előtt elmondta: ismét hosszú éjszakára számít, mert több miniszter nem rendelkezik a kellő parlamenti felhatalmazással ahhoz, hogy új vagy feltételek nélkül folyósítható pénzt ítéljen meg Athénnak.

A korábbi megállapodásról és az ezekhez szükséges feltételekről itt írtunk bővebben.

Bagoly mondja

A spanyol miniszterelnök szerint a Görögország és az unió között létrejött megállapodás ésszerű és kiegyensúlyozott. Mariano Rajoy erről sajtótájékoztatón beszélt Madridban. A dél-európai ország kormányfője hangsúlyozta: a megegyezés jó hír, mert erősíti a közös valutát. Jó hír, hogy az euróövezetből senki sem kíván távozni, hanem mindenki benne akar maradni.

Mint mondta, bízik abban, hogy a görög parlament is rábólint az egyezségre, elfogadja az ehhez szükséges törvényeket. Kulcsfontosságú, hogy mindenki teljesítse, amit vállalt – jelentette ki, hozzátéve, hogy ha így lesz, akkor Görögország növekedni fog és munkahelyeket fog teremteni.

A politikus szólt arról, hogy Európa hatalmas értéke a szolidaritás, amelyet bizonyított a görögökkel szemben, és másik fontos értéke a bizalom, amely elengedhetetlen egy olyan szervezet működéséhez mint az unió vagy az euróövezet. A görög népszavazás bizalmatlanságot teremtett – tette hozzá. Kitért arra, hogy a harmadik görög mentőcsomagból Spanyolország mintegy 11-12 százalékost részt vállal.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik