Nagyvilág

Ebola: az afrikai járvány még nem csengett le

ebola(960x640).jpg (Array)
ebola(960x640).jpg (Array)

Az afrikai ebolajárvány még nem zajlott le, továbbra is körülbelül 30 új megbetegedést regisztrálnak hetente, mondta David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja a jelenleg elsősorban nyugat-afrikai országokat sújtó halálos kórról.

Normális körülmények között ez a fertőzési arány “nagyon, nagyon komoly járványnak” számítana – hangoztatta. “A fertőzöttek körülbelül egyharmada nem áll kapcsolatban ismert betegekkel, azaz meglepetésszerű megbetegedésekről beszélhetünk, ami rendkívül aggasztó” – mondta Nabarro egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett konferencián a dél-afrikai Fokvárosban.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A tavaly óta terjedő betegség több mint 11 200 ember életét követelte Nyugat-Afrikában.

A fertőzési arány már csökkent a krízis tetőfokához képest, de egyes új fejlemények aggasztják a szakembereket. Libériában például – amelyet két hónappal ezelőtt tisztának nyilvánítottak a járványtól – június 30-án bejelentették, hogy egy tizenhét éves fiú vizsgálati eredménye pozitív lett. Korábban ezt az országot sújtotta legerősebben a betegség, a járvány megfékezése után azonban követendő példaként emelték ki a szomszédos Guinea és Sierra Leone számára, ahol szintén komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák a vírus terjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik