Nagyvilág

Mókusvírus végzett három emberrel Németországban

Az áldozatok mindegyékénél agyvelőgyulladást okozott az új típusú vírustörzs.

Három férfi halt meg, három hónappal az után, hogy megfertőződtek egy újfajta, mókusok által terjesztett vírustörzzsel Németországban. Az áldozatok közül legalább kettőt megmartak, vagy megharaptak az állatok, később pedig agyvelőgyulladás végzett velük – írja a brit Metro.

Az áldozatok állattenyésztők voltak, egy egzotikus, Mexikóban, és Közép-Amerikában élő fajt neveltek. Betegségük lázzal, és járási nehézségekkel kezdődött.

Szakértők vizsgálják egy esetleges járvány kirobbanásának veszélyeit. Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egy korábbi felhívásban már figyelmeztetett, hogy veszélyes lehet mókusokat etetni, vagy közel menni hozzájuk, egyelőre úgy tűnik, hogy megfertőződés esélye nagyon kicsi.

„Úgy tűnik, hogy a Brona-vírus, ami leggyakrabban lovakban és birkákban található, jelen volt azokban az mókusokban, amik megsebezték ezeket az embereket. Lehetséges, hogy ez a vírus terjedni fog a mókusok között, de nem számítunk a tartós jelenlétére, ahogy arra sem utal semmi, hogy emberről emberre terjedne” – nyilatkozta Dr Marc Siegel, a NYU Langone Medical Center professzora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik