Nagyvilág

Paksi bővítés: meggyűlhet Orbán baja az osztrákokkal

Ausztria most egy brit atomerőmű-beruházásnak ment neki – az atomenergia ott is csak tiltott állami támogatással lehet versenyképes.

Ausztria megvétózott egy brit atomerőmű-beruházást és várhatóan a paksi bővítéssel kapcsolatban is hasonlóan fog eljárni – írja a HVG.hu. Az osztrákok keresetet nyújtottak be az Európai Unió Törvényszékéhez az Egyesült Királyságban épülő Plant Hinkley Point erőműnek nyújtott brit állami támogatás miatt.

Az osztrák lépés senkit nem ért váratlanul: már tavaly októberben lehetett tudni, hogy Ausztria kész perre menni az Európai Bizottsággal. A brit kormány 24 milliárd euróval támogatja az erőművet azzal, hogy előre rögzített áron vásárolja meg az ott termelt áramot.

Az osztrák vétót a HVG szerint azért kell komolyan venni, mert Ausztria minden nukleáris beruházást „mikroszkóp alatt vizsgál”, szakembereik pedig komoly befolyással rendelkeznek az EU energetikai szervezeteiben. Az osztrák környezetvédelmi miniszter azzal érvelt, hogy az EU-ban tilos a versenyképességet korlátozó lépések jóváhagyása. Az atomenergia nem fenntartható, magas kockázatú energiaforrás, amely csak jogosulatlan állami támogatásokkal tud versenyképes maradni.

Bécs ígéretet tett arra, hogy minden olya atomprogramot megvétóz, amelyhez állami támogatást nyújtanak. Erre az Orbán-kormány által sulykolt paksi bővítésnél is számítani kell. A tízmilliárd eurós orosz hitelre alapozott projekttel kapcsolatban senki nem cáfolta érdemben azokat a közgazdasági modellszámításokat, melyek azt mutatták, hogy állami támogatás nélkül csak akkor térül meg a beruházás, ha az áram ára legalább 75 százalékkal magasabb lesz a mostaninál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik