Nagyvilág

Moszkva nem akar nemzetközi bíróságot a maláj gép lelövése miatt

Hogy, hogy nem, az oroszok szerint nincs itt az ideje egy törvényszék felállításának arról, hogy ki és miért ölt meg 298 civilt egy repülőn.

Valamilyen rejtélyes, megfoghatatlanul furcsa okból Oroszország megvétózta azt a határozattervezetet, ami egy nemzetközi bíróságot állítana fel az Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító repülő ügyében – írja a Washington Post. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépen mindenki meghalt, összesen 298 fő vesztette életét, amikor a gyanú szerint oroszbarát szakadárok tévedésből lerakétázták.

 

Legalábbis Ukrajna és a Nyugat azt állítja, egy orosz föld-levegő rakéta okozta a gép pusztulását, míg az oroszok szerint az ukrán erők lőtték le azt. Mindenesetre Petr Ilijicsev orosz ENSZ-nagykövet szerint nem jó a határozattervezet időzítése és az amúgy is kontraproduktív. A tervezetet a katasztrófát vizsgáló öt ország, Malajzia, Ukrajna, Hollandia, Ausztrália és Belgium állította össze. Eszerint a nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti, ami a repülővel történt.

A vizsgálóbizottság célja is az lenne többek között, hogy elrettentsenek mindenkit, hogy polgári gépeket lőjön le a jövőben. Természetesen cél még, hogy bíróság elé citálják a felelősöket. A tervezet felszólította volna a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá az ad hoc törvényszékhez pénzzel, felszereléssel és személyzettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik