Nagyvilág

Molotovot vetett a berlini kancelláriára a bringás merénylő

A férfi a derék házra tüzet vetett, dolga végeztével csendben elkerekezett.

Gyújtogatásos merényletet kíséreltek meg Berlinben a kancellári hivatal ellen – közölte csütörtökön a német főváros rendőrsége. A közlemény szerint egy 48 éves férfi csütörtök hajnalban átmászott a kancellária kertje körüli kerítésen, Molotov-koktélt hajított az épületre és röplapokat szórt szét, majd megpróbált kerékpárral elmenekülni. A feltételezett elkövetőt a helyszín közelében őrizetbe vették. Személyi sérülésről vagy anyagi kárról nem szól a közlemény.

A Spiegel Online szerint a férfi a Német Ellenállási Mozgalom (DWB) nevű szélsőjobboldali csoport röplapjait hagyta a kormányfői hivatal kertjében, és a lakásában további DWB-s röplapokat foglaltak le. A hatóságok az őrizetbe vétel után felderíthetik a berlini kormányzati negyedben egy éve kezdődött merényletsorozatot – írta a hírportál.

Tavaly augusztus óta többek között a Reichstag – a törvényhozás alsóháza, azaz a Bundestag székhelye – és a konzervatív CDU székháza ellen hajtottak végre támadást Molotov-koktéllal. Senki sem sérült meg, az anyagi kár nem volt jelentős.

A rendőrök a merényletek helyszínén egy több oldalas dokumentumot találtak, amit a DWB jegyez. A szervezet – amit a hatóságok korábban nem ismertek – a magyarázó szövegben kiemelte, hogy Németország szétesésével és “balkanizálódásával” fenyeget “a multikulturális, soknemzetiségű, sokvallású lakossági összetétel”, amiben nem egyetlen közös, hanem több párhuzamos történelmi hagyomány él.

A rendőrség eddig nyomozati érdekekre hivatkozva nem közölt részleteket a német főváros kormányzati negyedében elkövetett gyújtogatásos merényletekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik