Nagyvilág

Elkezdődött a menekültlicit

menekültek (Array)
menekültek (Array)

Kelet-Európa megmozdult: Csehország 1500, Románia 2000, Szlovákia 500 migráns elhelyezését vállalja. Egyelőre kis lépésekről van csak szó.

Csehország 1500 menekültet fogadna be 2017 végéig – döntött csütörtökre virradóra a cseh kormány. A kabinet felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy ezt az álláspontot képviselje az európai uniós tanácskozásokon – közölte Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettes a kormányülés utáni sajtótájékoztatón – számolt be az MTI.

A belügyminiszter szerint a kormány azzal számol, hogy Csehország az idén 400, jövőre 700, 2017-ben pedig ismét 400 menekültet fogad be. Ugyanakkor a kormány vétójogot kér magának olyan esetekben, amikor biztonsági kockázatok merülnek fel egyes migránsokkal összefüggésben.

Egyszeri szolidartíási gesztus

Belobrádek szerint a kérdésről a belügyminiszter fog tárgyalni uniós partnereivel, és a mandátuma arra terjed ki, hogy Csehország 2015 és 2017 között 1100, az Európai Unió területéről érkező személyt fogad be, és 400-at az Európai Unión kívüli térségekből, elsősorban Kurdisztánból és Szíriából, az ottani táborokból. A Csehország által befogadandó migránsok nagyobbik része azok közül kerül majd ki, akik Olaszországon és Görögországon keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A cseh kormány ugyanakkor tisztázni akarja az Európai Unióval azon személyek visszatoloncolásának mechanizmusát, akik nem kapnak menedéket Csehországban. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök erre már a kormányülés előtt felhívta a figyelmet.

“Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik” – mutatott rá a kormányfő. Szerinte például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a migránsokkal, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva a hazájukba.
Sobotka a kormányülés után kifejtette: a migránsok befogadása egyszeri szolidaritási gesztus a cseh állam részéről, és nem oldja meg a problémát, amellyel manapság Európa szembesül.

2000 migránst vállal Románia

Románia csaknem kétezer migráns befogadására vállalkozik: erről Bukarest az Európai Tanács titkárságát is értesítette – közölte a Romániában piacvezető Europa FM kereskedelmi rádió csütörtökön.

A hírforrás nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőktől úgy tudja: Románia Olaszországtól és Görögországtól venné át a menekülteket. Elszállásolásukat, étkeztetésüket és a velük kapcsolatos konzuli szolgáltatásokat az EU fejenként hatezer euróval támogatja, az összeget azonban Románia állítólag kevesli.

A migránsokat hat befogadó központban helyeznék el, közöttük a kétszáz ember ellátására alkalmas temesvári vészhelyzeti tranzitközpontban (VTK), amelyet az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) hivatala és a román kormány közötti megállapodás nyomán nyitottak meg 2008-ban.

Ausztriából Szlovákiába

Kétoldalú megállapodás alapján Szlovákiában helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó migránst – közölte az osztrák belügyminisztérium csütörtökön.

Még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át az alsó-ausztriai táborból a szomszédos országba. A migránsokat a magyar-szlovák határon fekvő Bős (Gabcikovo) községben található egyetemi épületben szállásolják el. Az épület a pozsonyi egyetemhez tartozik, és részben még használatban van.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint a migránsok ellátásáról és nem a menekültügyi eljárás átvételéről van szó, tehát az eljárások Ausztriában folytatódnak tovább és pozitív elbírálás esetén a Szlovákiába helyezett emberek visszatérhetnek Ausztriába. “Ez a kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia kifejezhesse szolidaritását a kérdésben” – mondta a miniszter, majd hozzátette: ez ugyan egy kis lépés, de jelzésértéke van.

Amennyiben az uniónak nem sikerül mielőbb tartós és igazságos megoldást találnia, meghatározva a befogadási kvóták pontos mértékét, akkor államközi megállapodásokkal kell felgyorsítanunk a megoldást – hangsúlyozta az osztrák miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik