Nagyvilág

Dél-Karolina eltünteti a konföderációs zászlót

zászló (Array)
zászló (Array)

Tizenhárom órás heves vita után csütörtök hajnalban elfogadta Dél-Carolina állam kongresszusának képviselőháza a törvényjavaslatot, hogy vonják le és ki végérvényesen az amerikai polgárháborúból származó zászlót, a "déliek" lobogóját a helyi parlament területéről - számolt be az MTI.

Az igencsak hosszadalmas vita nem volt érzelmektől mentes, ennek ellenére nagy többséggel, 94:20 arányban szavazta meg a képviselőház a zászló eltávolítását annak okán, hogy azt a rabszolgaság és a rasszizmus jelképének tekintik.

Az állam szenátusa már korábban megszavazta a konföderációs lobogó száműzését a törvényhozás épületegyüttesének területéről. Abban a testületben is szenvedélyes viták dúltak, a lobogó védelmezői használatát puszta hagyományőrzésnek nevezték, s a végső döntést három napon át fontolgatták.

Most a törvénytervezet Nikki Haley kormányzóhoz kerül, aki valószínűleg már csütörtökön jóváhagyja. A kormányzónő korábban értésre adta, hogy alá fogja írni a zászlólevonást és -kivonást.

Az észak-amerikai polgárháború 1861 és 1865 között dúlt, hogy megakadályozzák a déli államok (Amerikai Konföderációs Államok) elszakadását és eltöröljék a rabszolgaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik