Nagyvilág

Minden korábbinál több menedékkérelmet adtak be tavaly az EU-ban

menekült (Array)
menekült (Array)

Tavaly az EU 28 tagországában, valamint Norvégiában és Svájcban összesen több mint 660 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ami az uniós szintű adatgyűjtés 2008-as megkezdése óta a legmagasabb szám, közölte az Európai Menekültügyi Támogató Hivatal.

A nyilvántartásba vett menedékkérők között a legnagyobb számban Szíria, második helyen a közös kategóriába sorolt Nyugat-Balkán, harmadik helyen pedig Eritrea állampolgárai képviseltették magukat. Negyedik volt Afganisztán, ötödik pedig Pakisztán.

A legfőbb fogadó országok listáját Németország vezette 200 ezer fölötti kérelemmel, utána következett Svédország, Olaszország és Franciaország egyaránt 50 ezer és 100 ezer közötti kérelemmel, majd pedig Magyarország 50 ezer alatti kérelemmel az EASO adatai szerint. A legnagyobb arányban – több mint 120 százalékkal – Olaszországban és Magyarországon növekedett a kérelmek száma 2014-ben 2013-hoz képest.

A 30 európai országból érkezett és összesített adatok szerint 2014 végén több mint 500 ezer ember várta a menedékjog iránti kérelméről szóló határozatot. Ez azt jelenti, hogy a függőben lévő kérelmek mennyisége 2013-hoz képest 37 százalékkal nőtt.

Európa számára menekültügyi értelemben az egyik legnagyobb kihívást a szíriai válság jelentette tavaly. A szíriai állampolgároktól érkező kérelmek száma meghaladta a 128 ezret, ami különleges intézkedéseket tett szükségessé az áttelepítés és a humanitárius befogadás terén.

Afganisztán tavaly is a kérelmezők egyik fő származási országa volt: a 2014-re eső, közel 43 ezer kérelem 2013-hoz képest 53 százalékos növekedést jelentett. A nyugat-balkáni országok állampolgáraitól beérkezett kérelmek száma elérte a 110 ezret, és ezen belül jelentős volt a Szerbiából és Koszovóból érkezők által benyújtott kérelmek aránya. Tavaly több mint 14 ezer ukrán kérelmező volt, ami a 2013-hoz képest tizenháromszoros növekedést mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik