Nagyvilág

Befogadó központ nyílt a migránsok számára Szerbiában

menekültek (Array)
menekültek (Array)

Háromszáz migráns elszállásolására alkalmas befogadó központ nyílt szerdán a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban, számolt be erről a B92 szerb televízió.

Az intézményben vizet, gyógyszereket és dokumentumokat adnak a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekülteknek, a központ kapacitása viszont nem lesz elegendő mindenki befogadására, naponta ugyanis 800-1000 migráns érkezik Presevóba.

A befogadó központot egy egykori dohányfeldolgozó üzem átalakításával hozták létre. Aleksandar Vulin szerb munkaügyi és szociális védelmi miniszter a létesítmény megnyitásakor azt mondta: a menekültek ezentúl gyorsított eljárásban kaphatják meg a menekültstátushoz szükséges dokumentumokat, emellett orvosi ellátásban részesülnek.

Hozzátette: Szerbia nem tehet arról, hogy ezek az emberek olyan helyzetbe kerültek, hogy el kellett hagyniuk otthonaikat, viszont “vizet, élelmiszert és orvosi ellátást minden emberi lény számára biztosítani kell”. A létesítményben egy légkondicionált helyiséget is kialakítottak az anyák és gyermekek számára.

A település polgármestere, Ragmi Mustafa kijelentette, hogy a befogadó központ felállítása után a migránsoknak már nem kell az utcán tartózkodniuk. A migránsok eddig leginkább a rendőrség épülete környékén, valamint a vasútállomáson gyülekeztek, papírokra és fuvarra várva, hogy Szerbia északi részébe, majd az Európai Unió országaiba jussanak.

Az első migránsokat, akik menekültstátust kértek Presevóban 2009-ben vették nyilvántartásba, akkor még egyedi esetekről volt szó, most azonban már naponta több százan fordulnak a hatóságokhoz.

Szerbiában idén már majdnem 40 ezren adtak át menedékkérelmet, a kérelmezők többsége Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Szomáliából érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik