Nagyvilág

Nagyon unják már a görögöket az uniós vezetők

euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)
euroovezeti-csucs(960x640).jpg (Array)

Eléggé kiakadt mindenki azon, hogy az ígéretek ellenére semmilyen javaslat nem érkezett. A görögök átmeneti megoldást akarnak júliusra.

Brüsszelben gyűltek össze rendkívüli csúcstalálkozóra az eurózóna tagállamainak állam- és kormányfői, hogy megvitassák a vasárnapi görög népszavazás nyomán kialakult helyzetet – tudósít az MTI.

Mint korábban megírtuk: a vezetők többsége arról beszélt, hogy Görögországnak igenis reformokat kell végrehajtania, minél előbb pontos, részletes és hiteles javaslatokat kell a görög kormánynak felmutatnia.

Dalia Grybauskaite litván elnök érkezésekor azt mondta az újságíróknak: a görögök üres kézzel jöttek, a csúcstalálkozón a semmit fogják megvitatni. Európa bármire képes megoldást találni – mondta Grybauskaite, de hozzátette, hogy ehhez két olyan partnerre van szükség, akik tárgyalnak egymással és bíznak egymásban. Ehhez képest a görögök azt ígérték, hogy mára lesz javaslat, ma meg azt, hogy holnapra – mondta az elnök.

Francois Hollande francia elnök azt mondta: mindenki azt akarja, hogy Görögország az eurózónában maradjon. Azt is hozzátette, hogy „nem akarunk háromhavonta Görögországról beszélgetni”, az ország helyzetét középtávon is rendezni kell.

 Europress

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette: Görögország eurózóna-tagsága nem Brüsszelben, hanem Athénban fog eldőlni. Az egyetlen megoldás az, ha a görög kormány végrehajtja a nehéz intézkedéseket – közölte.

Charles Michel belga kormányfő azt mondta: „egyetlen kormányt sem lehet a fejéhez szorított fegyverrel vagy a torkára szegezett késsel kényszeríteni, hogy vállalja a felelősséget”. Michel úgy véli: az uniós vezetők már belefásultak abba, hogy a Ciprasz-kormány folyamatosan halogatja a felelősségvállalást. Ha nincs javaslat, Ciprasz nem fog megfelelni választói akaratának, hogy Görögország megtartsa az eurót – szögezte le a belga miniszterelnök.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök röviden úgy fogalmazott: a görög kormánynak el kell döntenie, hogy az eurózónában marad-e az ország, ha igen, akkor be kell tartani a szabályokat.

Eközben a nemzetközi hírügynökségek görög kormányzati forrásokból úgy értesültek, hogy Görögország azt kéri euróövezeti partnereitől: júliusi fizetési kötelezettségeik teljesítésének érdekében találjanak egy átmeneti megoldást, miközben igyekeznek hosszú távú megállapodásra jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik