Nagyvilág

Történelmi döntést hoz vasárnap a görög nép

görög népszavazás (Array)
görög népszavazás (Array)

Ha elfogadják a nemzetközi hitelezők ajánlatát, lemond a kormány, ha nemet mondanak, vége lehet az euróövezeti tagságnak.

Történelmi jelentőségű népszavazás kezdődött vasárnap reggel, athéni idő szerint hét órakor Görögországban arról, hogy a lakosság elfogadja-e a nemzetközi hitelezők követelményeit, vagy elutasítja a megállapodásért cserébe feltételként szabott reformintézkedések bevezetését – írja az MTI.

A mintegy 9,8 millió választásra jogosult személy este hat óráig járulhat a szavazóurnákhoz. Az érvényességhez legalább negyven százalékos részvétel kell.

 Europress

Az elmúlt napokban számos európai politikus kijelentette, hogy a görögök gyakorlatilag az euróövezeti tagságukról szavaznak. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy lemond, ha a szavazók támogatják a hitelezők követeléseit. Ciprasz a választóktól azt kérte, hogy „küldjék a méltóság és a demokrácia üzenetét Európának” azzal, hogy „büszke nemet mondanak az ultimátumokra”.

A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények alapján kiszámíthatatlan, hogy mi lesz végeredmény: 44,8 százalék volt az igenek aránya és 43,4 a nemeké, a határozatlanok pedig 11,8 százaléknyian voltak. Ugyanakkor a résztvevők 74 százaléka mondta azt, hogy szeretnék, ha az ország bent maradna az eurózónában és mindössze 15 százaléknyian szeretnének nemzeti valutát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik