Nagyvilág

Görög népszavazás: NEM

Gorogorszag-grexit(960x640).jpg (Array)
Gorogorszag-grexit(960x640).jpg (Array)

Győzött a nemzetközi hitelezőkkel való megállapodást elutasítók tábora a leadott szavazatok feldolgozása után a vasárnapi görög népszavazáson. Nem hivatalos, de eldőlt.

22:23 Jó éjszakát!

22:20 Verhofstadt: “pénz semmiért cserébe” csak a mesében létezik

Alekszisz Ciprasz otthon győzelmet aratott, de Európa többi részén elveszítette a hitelét – írta az az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakciójának Twitter-oldalán a képviselőcsoport vezetője .A volt belga kormányfő a Dire Straits Money for Nothing című slágerére utalva a mikroblog oldalon úgy vélekedett, hogy a “pénz semmiért cserébe” csak a dalban létezik, a görög miniszterelnöknek pedig bizonyítania kell, hogy az ajánlatok puszta elutasításánál többre is képes.

“Ezzel nincs vége. Most Ciprasznak komoly reformcsomagot kell javasolnia írásban. Ha megteszi, az uniós vezetőknek kell adniuk neki egy második esélyt” – írta Verhoftadt. A liberális politikus hozzátette azt is: “a következő héten ki fog derülni, hogy Ciprasz megoldásokat kínáló vezető vagy önálló gondolatokkal nem rendelkező hamis próféta”.

Verhofstadt a frakció által kiadott közlemény tanúsága szerint úgy vélekedett: a nemek győzelme, a reformcsomag elutasítása sok bizonytalanságot szül, és akaratlanul is Görögország távozásához vezethet az euróövezetből. A politikus úgy értékelte a népszavazás eredményét, hogy a görögök az adóemelésen és nyugdíjcsökkentésen alapuló csomagra mondtak nemet, de ez egyben megnyithatja annak lehetőségét, hogy valódi, mélyreható reformok valósuljanak meg, s helyreálljon Görögország versenyképessége. Verhofstadt arra is kitért, hogy a csomagnak nem a hétköznapi görögöket kellene célba vennie, hanem fel kellene számolnia a görög társadalomban meglévő klientúrarendszert, a korrupciót, s gyökeresen csökkentenie kellene a kormányzat költségeit.

“Görögország jövőjénél több forog kockán. Európa jövőjéről van szó” – húzta alá a politikus. A közlemény idézte Sylvie Goulard, aki a liberálisok vezetője az EP gazdasági bizottságában. Ő úgy vélte: Ciprasznak az Európai Parlament plénuma előtt kellene ismertetnie javaslatait.

22:10 “Szolidáris közösség vagyunk”

A görögök döntöttek, s most higgadtan kell beszélni arról, hogyan tovább – reagált az egyik közösségi oldalon a népszavazás eredményére Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője.

A német konzervatív politikus emlékeztetett, hogy az Európai Unió 28 demokráciából áll, s mindenki érdekeit figyelembe kell venni.”Görögország most nagyon nehéz helyzetben van. A néppárti frakció az emberek pártján áll. Az eurózónában és azon kívül is” – írta Weber, aki szerint Európának elvekre van szüksége, mert azok nélkül ellehetetlenül az együttműködés. “Szolidáris közösség vagyunk, nem nemzeti egoizmusaink összege” – fogalmazott.

22:01 Sigmar Gabriel: Ciprasz “felégette az utolsó hidakat”

A német alkancellár, gazdasági miniszter szerint a görög miniszterelnök “felégette az utolsó hidakat” Európa és Görögország között, amelyeken át elmozdulhattak volna a megegyezés felé.

Eközben Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a “nemek” győzelme a referendumon a demokratikus Európa megerősítése. Hozzátette, hogy ezzel a bátor lépéssel, ezzel az eszközzel az “együttműködés” jobbját fogják nyújtani a nemzetközi hitelezők felé.

Francois Hollande francia elnök és Alekszisz Ciprasz vasárnap telefonon egyeztettek. Az ERT görög állami televízió szerint a két vezető azokról az eszközökről beszélt, amelyeket a nemzetközi hitelezők és Görögország között, június 25-én megszakadt tárgyalások folytatásához kellene bevetni.

21:55 Eldőlt: NEM

A szavazatok 69,14 százalékának feldolgozottsága után a nemmel szavazók aránya 61,48 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya 38,52 százalék volt. 

A részeredmények értelmében a görög kormány akaratával egybehangzóan nemmel szavazott a többség a vasárnap tartott referendumon, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatták ki véleményüket.


Fotó: Europress 

21:28 Ciprasz hívei már ünnepelnek

Athén központjában több száz, a görög kormánnyal szimpatizáló ember kezdett ünnepelni a részeredmények közzététele után. Jelszavakat skandáltak, görög zászlókat lengettek, és “Nem” feliratú táblákat tartottak a magasba a parlament épülete előtti Szintagma téren.

21:19 Az olasz külügyminiszter inkább erőfeszítene

Paolo Gentiloni vasárnap este Twitter-oldalán azt írta: az lenne a helyes, ha újra erőfeszítések történnének a megegyezés megkötésére Görögországgal, hiszen a referendum részleges eredményei arra mutatnak rá, hogy a dél-európai ország elutasította az Európa által kért megszorításokat.

21:15 Egyre határozottabb a nem

A szavazatok 53,6 százalékának feldolgozása után a nemmel szavazók aránya 61,27 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya 38,73 százalék.

21:13 Moszkva kommentál

“Nem lehet nem érteni, hogy itt az eurózóna elhagyása felé tett első lépésről van szó” – idézte Alekszej Lihacsov orosz gazdasági miniszterhelyettest a TASZSZ orosz hírügynökség. Hozzátette, korai lenne azt mondani, hogy Görögország végig is megy majd ezen az úton.

20:45 39 százalékos feldolgozottság: egyelőre Ciprasz örülhet

A görög választási bizottság honlapján található adatok szerint a szavazatok 39,37 százalékának feldolgozása után a nemmel szavazók aránya 61,06 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya pedig 38,94 százalék volt.

A részvételi arány több mint 55 százalék volt. 

20:32 A görög külügyminiszter Izraelben van

Nikosz Kociasz vasárnap este érkezett háromnapos látogatására. Este Eugene Kandellel, Izrael nemzeti gazdasági tanácsának elnökével vacsorázik, hétfőn pedig Benjámin Netanjahu kormányfővel, majd palesztin tisztviselőkkel találkozik. A látogatást már több mint egy hónapja megtervezték izraeli tájékoztatás szerint.

20:18 Csak emlékeztetőül

Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke azt mondta, hogy a nemek győzelme esetén a görögöknek új valutát kell bevezetniük. Hozzátette: nem hagyják magára a görög népet, Brüsszel sürgősségi hitelnyújtással segíthetné a görög államot, hogy a közszolgáltatásokat továbbra is működtetni tudják. Ha Görögország az euróövezet elhagyására kényszerül, új drachmát vagy valamilyen ideiglenes fizetési egységet kell bevezetnie, de azok legfeljebb a ötödét fogják érni az eurónak.

Ha érdekli, milyen elképesztő összeggel tartozik Görögország, kattintson ide

19:46 Mire gondolhat most a pofozkodós Juncker?

„Ha a görögök nemmel szavaznak, akkor az azt jelenti, hogy mindent megtettek a görög tárgyalási pozíció javítása ellenében” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Luxembourgban. Mikor megkérdezték tőle, hogy a hitelezők egyáltalán hajlandóak lennének-e újra megnyitni a tárgyalásokat, ha a „nem” győzne, nem tudott válaszolni.

19:23 A kérdés pedig:

“El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?”

A szavazócédulán kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe. 

19:17 Cipasz pénteken megmondta

Hogy mivel tenné fenntarthatóvá Görögország adósságálományát. Leíratná annak 30 százalékát, mellesleg 20 év türelmi időt kérne. 

19:12 Akármi is lesz a vége, Merkel holnap Párizsban töri a fejét miatta

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök hétfő este Párizsban találkozik, hogy megvitassák a vasárnapi görög népszavazás következményeit.

19:08 A görög kormány azonnal folytatná a tárgyalásokat

“Az újrakezdődő egyeztetéseknek nagyon hamar, akár 48 órán belül le kellene zárulniuk” – mondta Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő az egyik görög televíziónak.

Nikosz Filisz, a kormányzó Sziriza párt parlamenti szóvivője szintén egy televíziónak azt taglalta, hogy a nemleges eredmény lehetővé tenné a görög kabinetnek, hogy továbbhaladjon, egyezségre jusson a hitelezőkkel, és normalizálja a bankrendszert.

19:06 De az biztos, hogy érvényes

Görögországban a népszavazások érvényességéhez a szavazásra jogosultak legalább negyven százalékának kell leadnia a voksát. Megtörtént.

19:01 Szoros lehet a vége

A GPO, a Metron Analysis és az MRB közvélemény-kutató intézetek által közzétett három felmérésből kiderül, a “nemmel” szavazók tábora vezet három százalékponttal. Az Alpha görög magántelevízió úgy becsülte, a szavazók 49,5-50,5 százaléka szavazhatott nemmel, míg 45,5-50,5 százaléka igennel.

Exitpoll-felméréseket nem tettek közzé. Az első hivatalos eredmények este 8 körül érkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik