Nagyvilág

Csütörtök óta nem büntetik az istenkáromlást Izlandon

A törvénymódosítást kezdeményező képviselők szerint feleslegesen korlátozták a szólásszabadságot.

Izlandon mostanáig a büntető törvénykönyvben szerepelt az istenkáromlás tényállása, de csütörtökön az Alþingi, vagyis az izlandi parlament a tényállás eltörlése mellett döntött.

Még februárban kezdeményezte három kalózpárti képviselő, hogy töröljék el az istenkáromlás büntethetőségét, mert feleslegesen korlátozza a szólásszabadságot. Még az izlandi egyház püspöke is azon az állásponton volt, hogy az embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy a büntetéstől való félelem nélkül fejezhessék ki véleményüket, igaz, a katolikusok ezzel szemben arra a hivatalos álláspontra helyezkedtek, hogy törvényben kell védeni a hívők világnézetét.

A téma februárban a Charlie Hebdo elleni januári merénylet miatt volt különösen aktuális. A parlament végül erre hivatkozva hozta meg döntését, ami után a Kalózpárt honlapján közölte: az izlandi parlament azt a fontos üzenetet küldte, hogy a szabadságot nem lehet véres támadással elnyomni. Az Alþingiben csak egyetlen képviselő szavazott a javaslat ellen, hárman pedig tartózkodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik