Nagyvilág

Alanyi jogon járó jövedelemmel kísérleteznek Hollandiában

Utrecht (Array)
Utrecht (Array)

Arra kíváncsiak, hogy ha a megélhetéshez szükséges minimális pénzt megkapják az emberek, keresnek-e maguknak értelmes elfoglaltságot vagy az egész napos otthonülést választják.

Kísérleti jelleggel feltétel nélküli alapjövedelmet biztosít polgárainak a hollandiai Utrecht városa. A helyi egyetemmel közösen vizsgálják, hogy milyen hatása van annak, ha mindenki számára alanyi jogon rendszeresen folyósítanak egy bizonyos összeget, ami a legalapvetőbb megélhetési költségeket fedezi.

A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója lehetővé teszi az embereknek, hogy rugalmasabban vállaljanak munkát, több időt fordítsanak tanulásra, önkéntes munkára – írja az Independent. Hollandiában egyébként sem jelent újdonságot, hogy eltérnek a szokásos munkaformáktól: az ország lakóinak 46,1 százaléka részmunkaidőben dolgozik, ez a legmagasabb arány az Európai Unióban.

A kísérlet során három részre osztják az utrechtieket. Az egyik csoportnak társadalmi munkát kell végeznie a jövedelemért cserébe, a másik csoport alanyi jogon megkapja az alapjövedelmet, a harmadik, kontroll csoport pedig a meglévő szabályok szerint él továbbra is.

A kísérlet egyik vezetője elmondta: a rendelkezésre álló adatok szerint kevesebb mint másfél százaléknyian éltek eddig vissza a szociális ellátórendszerrel. Most arra kíváncsiak, hogy mi történik akkor, ha a legszűkebb megélhetéshez szükséges pénzt feltétel nélkül megkapják az emberek: otthon ülnek passzívan egész nap, vagy igyekeznek a társadalom számára hasznos elfoglaltságot találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik