Nagyvilág

Kokalevelet fog csócsálni Ferenc pápa

ferenc-papa-szarajevoban(960x640).jpg (Array)
ferenc-papa-szarajevoban(960x640).jpg (Array)

Legalábbis a bolíviai kormány egyik minisztere váltig állítja, a Vatikán meg hallgat. A drogliberalizációért küzdők biztos örülnének egy pápai harapásnak.

Maga Marko Machico, Bolívia kultúrminisztere jelentette be, hogy a hamarosan a dél-amerikai országba látogató Ferenc pápa megkóstolja a kokalevelet. A kokain alapanyagául szolgáló növény levele egyfajta nemzeti étek, ami stimulál is, de közben könnyebb vele elviselni a magaslati ritka levegőt – írja a BBC.

Maga a bolíviai kormány is felajánlott a katolikus egyházfőnek némi kokateát, de Ferenc jelezte, beleharapna egy levélbe is. A Vatikán nem kommentálta a július 8-i úttal kapcsolatos pletykákat. (A pápa amúgy ellátogat még Ecuadorba és Paraguayba is.)

Az ENSZ 1961-ben minősítette kábítószernek a kokát, Bolíviában azonban vallási és orvosi okokból továbbra is termesztik. Az őslakos bolíviaiak szent növényként tisztelik a kokát, ami még a 2009-es alkotmányba is bekerült. A korábban a termesztésből élő elnök, Evo Morales is jó ideje kampányol érte, hogy dekriminalizálják a kokalevél csócsálását. Ferenc pápa nyámmogása a levélen biztos sok támogatót szerezne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik