Nagyvilág

30 ezren menekültek el az ostromlott városból

szíriai menekültek (Array)
szíriai menekültek (Array)

A szíriai Haszake városát kezdte most el pusztítani az Iszlám Állam, tízezrek menekültek el a milícia elől.

Legalább harmincezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására az Iszlám Állam (IÁ) offenzívája miatt az északkelet-szíriai, kurd többségű Haszake városban – jelentette a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) nevű humanitárius szervezet hétfőn. Sam Duerden, az IRC illetékese azt közölte, hogy a menekülteknek élelmiszerre, ivóvízre és egészségügyi ellátásra van sürgősen szükségük.

Sokan a közeli településekre menekültek, legkevesebb tízezren pedig iskolákban vagy közösségi központokban kerestek menedéket. Duerden elmondta, a menekülők főként nők és gyerekek, köztük sokan olyanok, akik már Haszakébe is más háborús övezetekből érkeztek. “Az emberek arról beszélnek, hogy lényegében kiürül a város” – mondta a tisztviselő.

A szélsőséges iszlamisták csütörtökön foglalták el a hadseregtől Haszake egyes részeit. A városban, amit korábban megosztva uraltak a kormányerők és a kurd harcosok, azóta is harcok folynak a szembenálló felek között. A SANA szíriai hírügynökség arról számolt be hétfőn, hogy a kormányhadsereg haszakei légicsapásaiban az IÁ számos fegyverese életét vesztette. Biztonsági források szerint a kormányerőknek sikerült előrenyomulniuk a városban.

Szintén hétfőn egy, a dzsihadistákhoz közeli hírügynökség nyilvánosságra hozott egy felvételt a Haszake utcáin zajló összecsapásokról. A videó szerint az IÁ harcosai ellenőrzésük alá vontak egy sportközpontot a városban. Haszake térségében légitámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok vezette koalíció is. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, több mint négy éve tartó szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 230 ezret – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik