Nagyvilág

Felavatták Gavrilo Princip szobrát

gavrilo princip (Array)
gavrilo princip (Array)

Szerbiában hősként tekintenek az első világháborút kirobbantó merénylőre.

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek, az első világháború kiváltójaként számon tartott szarajevói merénylet elkövetőjének vasárnap Belgrádban. A két méter magas emlékművet Tomislav Nikolic szerb elnök és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a merénylet 101. évfordulója alkalmából.

Princip 1914. június 28-án adott le halálos pisztolylövéseket a Boszniába látogató Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökösre és feleségére, Zsófiára. A szerbek hősként és szabadságharcosként tekintenek rá, aki az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása ellen küzdött, az európai népek többsége viszont terroristának és merénylőnek tartja.

Nikolic azt mondta: Gavrilo Princip hős volt, a szabadság eszméjének jelképe, zsarnokölő, aki a rabság alóli felszabadítás eszméjét hirdette. Szerinte nem véletlen, hogy sokáig nem volt szobra Belgrádban – erről azoknak kellett döntenie, akik az ő szabadság-, függetlenség- és egységeszméje szerint élnek.

A szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború kirobbanásának századik évfordulóján emeltek Szarajevóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik