Nagyvilág

Három kérdésben huzakodnak még Iránnal

Kemény és sok munka vár a tárgyaló felekre annak érdekében, hogy sikeresen meg tudjanak állapodni Irán atomprogramjáról - közölte John Kerry amerikai és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

Kilencven perces megbeszélésük után egyetértettek abban, hogy sok munka van még hátra, noha az Európai Unió közvetítésével az érintett felek június 30-át határozták meg az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló átfogó, végleges megállapodás kidolgozásának határidejéül. Zaríf jelezte, sok kérdésben továbbra sincs egyetértés.

A francia külügyminiszter a tárgyalásokat illetően kijelentette, Iránnak még el kell fogadnia három olyan feltételt, amelyek nélkül nem jöhet létre “tartós” megállapodás. Ennek kapcsán említette az atomprogrammal kapcsolatos kutatási és fejlesztési kapacitás hosszú távú korlátozását, a létesítmények szigorú ellenőrzését és a szankciók automatikus visszaállítását abban az esetben, ha az iszlám köztársaság nem tartaná be vállalt kötelezettségeit.

Az utóbbi napokban Irán és az 5+1-es csoport (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország) mintegy 250 diplomatája próbált megegyezésre jutni az atomprogram technikai kérdéseiben Bécsben. Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes pénteken arról számolt be, hogy továbbra is vannak “bizonyos jelentős problémák” a tárgyalásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik