Nagyvilág

Merénylet Grenoble-ban: háromgyerekes apa lehetett a kegyetlen gyilkos

Belügyminiszter Franciaországban (Array)
Belügyminiszter Franciaországban (Array)

Azonosították a feltételezett merénylőt: a marokkói származású Yassim Salhit korábban megfigyelték a hatóságok.

Azonosították a közép-franciaországi Lyonhoz közeli Saint-Quentin-Fallavier egyik vegyi üzeme ellen elkövetett feltehetően iszlamista merénylet elkövetőjét – közölte pénteken a helyszínen Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

2006-ban és 2008-ban is megfigyelték

“Annyit már tudunk, hogy Yassim Salhiról van szó, akit radikalizálódás miatt 2006-ban megfigyeltek, de 2008-ban nem újították meg a megfigyelést. Nem büntetett előéletű” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy feltételezett tettestársakat is őrizetbe vettek.

A férfi, akit a támadás helyszínén vettek őrizetbe, 1980 márciusában született, és Lyon közelében, Saint-Priest településen lakik, marokkói származású, három gyermek apja.

A megyei prefektúra szerint a férfi egy behajtási engedéllyel rendelkező gépkocsival hajtott be délelőtt 10 óra előtt az üzem területére. A járművel feltehetően ellopta.

 MTI / EPA / Maxime Jegat 

Egy ember meghalt és kettő könnyebben megsebesült a Lyontól mintegy húsz kilométerre található ipari zónában, a vegyi anyagokat és gázpalackokat is gyártó Air Products amerikai cég területén elkövetett támadásban. A nyomozók a vegyi üzem kerítésére erősítve találták meg annak az embernek a levágott fejét, aki a merénylet halálos áldozata, akinek azonosítása még folyamatban van. Az arcán arab nyelvű feliratok voltak. A tettes vagy tettesek egy gépkocsival törtek be a telep udvarára, és akkor történt a robbanás, amelyben két helybeli ember könnyebben megsérült. Egyes források szerint az egyik támadó kezében iszlamista zászlót lengetett.

Magas a terrorfenyegetettség

A belügyminiszet emlékeztetett arra, hogy a kormány hónapok óta mindent intézkedést megtett a franciák védelmében a terrorfenyegetettséggel szemben, “amelyet illetően nem győzi mondani, hogy magas”. Két új törvényt fogadott el a parlament, s a titkosszolgálatok jogköreit megerősítő törvényről pedig két nappal ezelőtt szavazott a nemzetgyűlés.

A kormány a 17 áldozatot követelő januári párizsi terrortámadásokat követően helyezte kilátásba a hat titkosszolgálati szerv megerősítését. Azok ezentúl előzetes bírói engedély nélkül beépülhetnek a feltételezett terroristák közé, megfigyelhetik és lehallgathatják őket, továbbá e-mailek és telefonbeszélgetések tartalmához is hozzáférhetnek.

A Brüsszelben tartózkodó Francois Hollande államfő jelezte: azonnal visszaindul Párizsba, ahol délután fél 4 órára összehívta a védelmi tanács ülését, amelyen telefonon részt vesz a Kolumbiában tartózkodó Manuel Valls kormányfő is. A miniszterelnök ezt követően megszakítja hivatalos útját és a nap folyamán ő is hazautazik Párizsba.

Nicolas Sarkozy volt államfő, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak vezetője közleményben kérte a kormánytól, hogy vonja le a támadás következményeit, és növelje a készültségi szintet az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik