Nagyvilág

Mariupolnál egyre keményebb a helyzet

Mariupol (Array)
Mariupol (Array)

Kijev szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségét a minszki egyezményben tiltott, 152 milliméter kaliberű tarackágyúkkal lőtték.

Egy katona sem esett el vagy sérült meg az elmúlt egy nap alatt az ország keleti részén zajló harcokban – jelentette Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján. Áldozatokról, veszteségekről szakadár források sem adtak hírt.

Sirokinét és Talakivkát lövik

A terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai művelet parancsnokságának közleménye szerint előző este éjfélig több mint 30 tüzérségi támadás érte a frontvonal mentén az ukrán fegyveres erők állásait. A tüzérségi támadások csütörtökön is folytatódtak, a reggeli órákig 43 csapást mértek a szakadárok a front ukrán ellenőrzésű oldalára.

A legsúlyosabb helyzet Kijev szerint Mariupol térségében alakult ki, ahol a frontvonalnál fekvő Sirokine és Talakivka településeknél lévő katonai állásokat a minszki egyezményben tiltott, 152 milliméter kaliberű tarackágyúkkal lőtték.

A német, francia és orosz közvetítéssel február közepén megkötött minszki megállapodás értelmében a Kelet-Ukrajnában harcoló feleknek hátrébb kellett volna vonniuk a nehézfegyvereket, beleértve a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi eszközöket a kijelölt elválasztó vonaltól.

 
Fotó: Europress 

A frontvonal déli szakaszát Grad-P (Partizan) típusú hordozható rakétavetőkkel, valamint gránátvetőkkel és kézi lőfegyverekkel is támadták a szakadár erők, valamint Mariupoltól nyugatra, a frontvonaltól távolabb, több mint 20 kilométerre fekvő Bergyanszke települést állítólag 122 milliméter kaliberű tüzérségi rendszerekkel vették tűz alá.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata arról adott hírt, hogy csütörtökre virradó éjjel a szakadárok a megyeszékhelytő északra fekvő, ukrán ellenőrzésű Sztanicja Luhanszka településre nyitottak tüzet aknavetőkkel és kézifegyverekkel. Megsérült egy gázvezeték, ami miatt a falu egy részén megszakadt a gázellátás. A jelentés szerint találat érte egy lakóházat is, de civilek nem sérültek meg a támadásban.

Újabb konvoj jött

Átlépte közben az ukrán határt egy újabb – tavaly augusztus óta immár a 31-ik – úgynevezett orosz segélykonvoj, amely több mint 100 teherautóból áll és legalább ezer tonna szállítmánnyal érkezett. Orosz források szerint a konvoj a szakadár ukrán területen két részre vált, egyik része Luhanszk, a másik Donyeck megyébe aladt tovább. A donyecki szakadárok hírügynöksége jelentette, hogy a megyébe érkezett 600 tonnányi szállítmányt megkezdték kirakodni a megyeszékhely melletti Makijivkában. Állításuk szerint a szállítmány élelmiszereket és gyógyszereket tartalmaz. Ezt ugyanakkor sem az ukrán határőrség, sem a Nemzetközi Vöröskereszt nem tudja megerősíteni, mivel a konvoj a szakadárok által megszállva tartott határszakaszon, törvénytelen módon lépett be Ukrajnába, akárcsak a korábbiak.

Viktor Nazarenko, az ukrán határőrszolgálat vezetője egy tévéinterjúban rámutatott arra, hogy a szakadárok tüzérségi támadásai eddig rendre felerősödtek egy-egy orosz segélyszállítmány érkezése után. Ez alapján gyanítja, bár bizonyítani eddig nem tudta Kijev, hogy fegyver- és lőszerutánpótlást is kapnak a szakadárok a szállítmányokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik