Nagyvilág

Fico a menekültkvótáról: a nagyok a kis országok kárára játszanak

A szlovák miniszterelnök szerint, amíg csak a kicsiket sújtotta a probléma, addig nem foglalkoztak a kérdéssel.

Robert Fico a parlamenti bizottság ülésén azt mondta: az Európai Unió (EU) “nagy” tagországai úgy tartják, “miért kellene az összes menekültnek náluk kikötnie”, ha megosztozhatnak rajtuk a “kis” országokkal is.

“Amíg a menekültek Magyarországra és Máltára özönlöttek, ki nyitotta meg a kötelező kvóták ügyét?” – tette fel a kérdést a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: amikor a kis országokat sújtotta ez a probléma, akkor az senkit sem érdekelt.

“Amikor azonban a nagy országok érdekei kerülnek veszélybe, akkor azonnal hangosan azt vetik a szemünkre, hogy mi nem akarjuk ezeket a szerencsétleneket befogadni” – jegyezte meg Fico.

A szlovák miniszterelnök, utalva arra, hogy a pozsonyi törvényhozás szerdán elfogadott egy az EU által szorgalmazott, a migránsok kötelező kvóták alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályt elutasító határozatot, rámutatott: erős mandátummal indul Brüsszelbe, hogy elutasítsa a kvótákat. Kifejtette: amennyiben a kvótákat az Európai Bizottság mégis elfogadja, akkor népszavazáson fogják kikérni az ország lakosságának véleményét a kérdésről.

“Amennyiben (a népszavazáson) elutasítják a kvótákat, el tudom képzelni, hogy a kormány máshogy (más hangnemben) fog tárgyalni az Európai Bizottsággal” – hangsúlyozta Robert Fico.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik