Nagyvilág

Rendőrt lőttek agyon az albán Cannabis-királyságban

Marihuanaultetveny(960x640).jpg (Array)
Marihuanaultetveny(960x640).jpg (Array)

A különleges erők egy tagja tűzharcban meghalt, ketten megsebesülteka dél-albániai Lazarat nevű faluban.

Ardi Bita rendőrségi szóvivő közölte, a három rendőrtiszt fegyveres harcba keveredett, miután megállítottak a marihuána-termesztés fellegvárának számító falunál egy fegyvereseket szállító gépkocsit, majd egy környékbeli házból rájuk tüzeltek. Az összecsapásban a 31 éves Ibrahim Basha, a különleges rendőri erők tagja meghalt, két kollégája megsebesült.

A hatóságok elmondták, több rendőri alakulat tart a fővárostól, Tiranától mintegy 200 kilométerre lévő Lazaratba, köztük az országos rendőrfőkapitány.

A dél-albániai Lazarat térség akkor vált ismertté, amikor NATO-tag Albánia rendőrségének több száz tagja 2014 júniusában nagyszabású fegyveres műveletet indított a “Cannabis-királyságnak” nevezett település és környéke ellen, hogy a hatóságok szavai szerint felszabadítsák a falut a bűnözőktől.

Az öt napig tartó, heves ellenállásba ütköző akció után – a bűnözők ugyanis gépfegyverekkel és rakétavetőkkel támadták a hatóságokat – egyes jelentések szerint mintegy 102 tonna marihuánát és 530 ezer ültetvényt pusztítottak el. Becslések szerint az elpusztított kendernek a piaci értéke 6,4 milliárd euró volt (1 ezer 989 milliárd forint), amely Albánia éves GDP-jének több mint hatvan százalékának felelt meg. Más források ezeket a számokat alacsonyabbra teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik