Nagyvilág

Kemény feltételekkel kerülnék el az államcsődöt a görögök

ciprasz (Array)
ciprasz (Array)

Ciprasz kormányfő lemondását és előrehozott választásokat is belengetett a kormányszóvivő, ha az athéni parlament nem szavazza meg a hitelezőikkel kötendő megállapodást.

A Világgazdaság információi szerint a kemény szavak nem csak üres fenyegetőzések, ugyanis a kormány vezető ereje, a Sziríza egy igen heterogén pártszövetség, a frakció több tagja is jelezte már korábban, komoly problémák vannak a mentőcsomaggal. De a kormányfőnek a koalíciós partner Független Görögöket is meg kellene győznie.

A hét elején átnyújtott tizenegyedik javaslatcsomag közel 8 milliárd eurós megtakarítási programot tartalmaz, ennek része az a hitelezői elvárás, hogy a költségvetési többlet 1 százalékos legyen idén és négy év alatt 3,5 százalékra nőjön.

A csomag további részeként leállítanák a korai nyugdíjazást, ettől a GDP 0,37 százalékát kitevő megtakarítást remélnek. Háromkulcsossá alakítanák az adórendszert (6, 13 és 23 százalékokkal), ez 1,36 milliárd euróval növelné az adóbevételeket. Egyszeri, 12 százalékos különadót vezetnének be a cégek 2014-ben elért, félmillió euró fölötti profitjára, nőne a szolidaritási- és luxusadó is, és megtartanák a vagyonadót is.

Ezek azonban tökéletesen szembemennek a baloldali Sziríza törekvéseivel. De minden jel arra mutat, ez az egyetlen megoldás, hogy az ország június 30-ig pénzhez jusson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik