Nagyvilág

A németek szeretik a brit királynőt, de maguknak nem kellene uralkodó

Erzsébet Merkellel (Array)
Erzsébet Merkellel (Array)

A Németországba látogató II. Erzsébet nagy népszerűségnek örvend, de a felmérések szerit a lakosság beéri Angela Merkel kancellárral.

A Forsa közvélemény-kutató intézet által a Stern című magazin megbízásából végzett, ugyancsak szerdán közzétett felmérés szerint a németek nagyon örülnek II. Erzsébet németországi látogatásának, a megkérdezettek csaknem kilencven százaléka ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az országnak nincs szüksége koronás uralkodóra. Csak minden tizedik megkérdezett vallotta azt, hogy a brit példa Németországban is követendő lenne, azaz elkelne a monarchia.

A keletnémeteknek jobban bejön a monarchia

Külön érdekesség, hogy az ország keleti felében, az egykori NDK-ban magasabb volt a királynő vagy király után áhítozók száma, mint az ország nyugati felében.

A 89 éves királynő kedd este érkezett férjével, a 94 éves Fülöp edinburghi herceggel Berlinbe, ahol a német hadsereg díszőrsége díszsorfallal és 21 puskalövéssel köszöntötte az uralkodópárt. A berlini Tegel repülőtéren hűvös és esős, igazi “wimbledoni” idő fogadta, és kedvenc Bentley luxusautója, amely már jó előre megérkezett Londonból.

II. Erzsébetet Joachim Gauck némt államfő hívta meg Németországa, és szerda délelőtt hozzá vezetett első útja is. Kettejük mintegy félórás, a Bellevue Palotában lezajlott találkozójáról semmit nem hoztak nyilvánosságra, azt azonban már korábban valószínűsítették, hogy Nagy-Britannia uniós jövője aligha lesz napirenden.

Az államfő hivatalából az uralkodói pár hajón utazott át Angela Merkel német kancellár hivatalába. Steffen Seibert kormányszóvivő már előre utalt arra, hogy II. Erzsébet hivatalos tárgalásairól az elmúlt évtizedekben semmit nem hoztak nyilvánosságra, és ez alól a német kancellárral lezajlott találkozója sem lesz kivétel.

A bergen-belseni koncentrációs táborba is ellátogattak

Szerda este Gauck állami banketten látja vendégül az uralkodót a berlini Bellevue-palotában. A német kormány erre a rendezvényre – meglehetősen szokatlan módon – David Cameron brit miniszterelnököt is meghívta, és a banketten Angela Merkel is jelen lesz. Merkel szerda késő délután Cameronnal is különmegbeszélést folytat, uniós kérdésekről tárgyalnak majd.

A mostani II. Erzsébet ötödik németországi állami látogatása azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett. Először éppen ötven éve, 1965-ben – húsz évvel a II. világháború után -, majd 1978-ban, 1992-ben és 2004-ben járt Németországban.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Joachim Gauck államfő kíséretében a héten felkeresi Frankfurtot is, utazásuk utolsó napján, pénteken pedig ellátogatnak a brit hadsereg által 1945 áprilisában felszabadított egykori bergen-belseni koncentrációs tábor helyszínére, ahol koszorút helyeznek el az áldozatok emlékművénél..

A bergen-belseni lágerben 1941 és 1945 között több mint 70 ezren pusztultak el, ott halt meg a naplójáról ismert Anne Frank is 15 évesen, a felszabadulás előtt alig néhány héttel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik