Nagyvilág

Ukrán válság: nem csitulnak a fegyverek, fogy a civilek türelme

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

Nem szűnnek a tüzérségi harcok a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, miközben a felek egymást vádolják a tűzszünet megsértésével és civil területek elleni csapásokkal.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az előző 24 órában egy katona életét vesztette és 12 megsebesült a kelet-ukrajnai harcok övezetében. A kijevi hadműveleti parancsnokság közleményében azt írta, hogy a szakadárok egyetlen nap alatt több mint 20-szor sértették meg a tűzszünetet, és a minszki megállapodás alapján tiltott nehézfegyvereket is bevetettek, köztük rakéta-sorozatvetőt, valamint harckocsikat és 10 milliméteresnél nagyobb kaliberű aknavetőket és tarackágyúkat.

Múlt éjjel Artemivszk térségében voltak a leghevesebb támadások, körülbelül tíz alkalommal lőtték az ukrán oldalt 122, illetve 120 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel. A Donyeck közelében, a frontvonal ukrán oldalán fekvő Marjinkánál háromszor nyitottak tüzet gránát-, illetve aknavetőkkel és rakétákkal katonai állásokra. 

A Luhanszk megyei szakadárok “népi rendőrségének” közlése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában hétszer sértették meg a tűzszünetet, aminek következtében három szakadár fegyveres sebesült meg.  A Donyecki Népköztársaság (DNR) “védelmi minisztériuma” arról adott hírt, hogy egy civil meghalt keddre virradóan a megyeszékhely északnyugati, a repülőtérhez közeli Kujbisev kerületében tüzérségi támadás következtében, amelyet a szakadárok szerint az ukrán hadsereg indított. 

A DNR szerint az ukrán tüzérség a Donyecktől délre lévő, szakadár ellenőrzés alatt álló Dokucsajevszk települést is lőtte, ami szintén egy civil halálát okozta. 

A 62.ua donyecki hírportál közben arról számolt be, hogy Dokucsajevszkben helyi lakosok tüntetni hívják egymást a közösségi portálokon a szakadárok ellen. Szerintük a település elleni tüzérségi csapást éjjel a szakadárok hajtották végre. A helybelieknek azt mondták, hogy a hadsereg két diverziós csapata behatolt a településre, és azokra lőttek tüzérségi fegyverekkel. Dokucsajevszk több lakosa viszont közölte, hogy ezt nem hiszi el – írta a 62.ua.

A felháborodott lakosok egyebek között azt írták, hogy elfogyott a türelmük. “Mi a szomszédaimmal eltökéltek vagyunk. Meddig lehet még szenvedni? Elég volt, nincs tovább türelmünk várni a szebb jövőre” – írta az egyik helybeli. A folytonos harcoktól elkeseredett emberek követelik, hogy a szakadárok vonuljanak ki a településről, vonják hátrébb az ukrán fegyveres erőket is, küldjenek békefenntartókat, és rendezzenek “valódi” választásokat.

Egy hete Donyeckben gyűlt össze spontán tüntetésre mintegy ötszáz helybeli, hogy a harcok azonnali befejezését követelje a szakadároktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik