Nagyvilág

Janukovics: „A struccok épp csak úgy ott voltak”

Először szólalt meg a nyugati médiában az elűzött ukrán államfő. Egy kicsit elismerte a felelősségét a vérontásért, de nem nagyon.

„Nem tagadom, hogy van benne felelősségem” – mondta Viktor Janukovics, Ukrajna elűzött elnöke arról, hogy tavaly, uralma végén rálőttek az ellene tüntetőkre a Majdan téren. Janukovics először adott interjút nyugati médiának azóta, hogy elkergették a hatalomból.

A volt államfő a BBC-nek azt állította, hogy ő soha nem adott tűzparancsot a biztonsági erőknek, de beismeri, hogy nem tett eleget a vérengzés megakadályozásáért. Ugyanakkor szerinte a fegyveres erők a törvényeknek megfelelően jártak el.

Janukovics a kelet-ukrajnai harcokat „valóra vált rémálomnak” nevezte, a Krím-félsziget oroszok általi elfoglalását pedig tragédiának, ami szerinte az ő elnöksége alatt nem történhetett volna meg. Ennek ellenére nem tartja elképzelhetőnek a Krím visszaszerzését, ahhoz újabb háborúra lenne szükség, amibe Ukrajnának szerinte nem szabad belemenni.

A volt elnök tagadta, hogy „megdézsmálta” volna az ukrán állami vagyont és külföldi számlákra menekítette volna a pénzt. Szerinte a fényűző elnöki rezidencia, amit elűzése után az egész világ láthatott, nem is az ő tulajdona és politikai hangulatkeltésnek nevezte, hogy dollármilliók elköltéséről szóló számlákat találtak ott. Arra a kérdésre, hogy mit kerestek például struccok az államfői rezidencia magánállatkertjében, Janukovics azt mondta: azok „épp csak úgy ott voltak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik