Nagyvilág

Megcsördítheti a láncot a hazánkért aggódó Európa Tanács

europa-tanacs-(1)(210x140).jpg (Array)
europa-tanacs-(1)(210x140).jpg (Array)

Edward Snowden és Ban Kimun emelik majd az ET-ülésének fényét, ahol szó lesz a magyar és azeri demokrácia sorsáról is. Lehet megint védekezni és brüsszelezni.

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése hétfőn Strasbourgban megkezdte ötnapos nyári ülésszakát, ahol kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szólal fel, szerdán pedig vitát folytatnak a magyarországi helyzetről.

A 47 országot összefogó Európa Tanács a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülését figyeli a tagországokban. Parlamenti Közgyűlése, ami a tagállamok törvényhozási tagjaiból álló, 318 fős testület, évente négyszer tart egy-egy ülésszakot Strasbourgban. A magyar küldöttséget Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke vezeti. Rajta kívül hat fideszes, egy KDNP-s, két szocialista és egy jobbikos országgyűlési képviselő van a delegációban.

Szorulhatnak a magyarok

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kedd délutánra beütemezett felszólalását hétfőn indoklás nélkül lemondták a görögök. A magyarországi helyzetről szóló szerdai vita alapja az a jelentés lesz, amit Robert Walter brit konzervatív képviselő nyújtott be. Walter azért készített jelentést, mert az ET parlamenti közgyűlése két éve, 2013. június 25-én olyan határozatot szavazott meg Magyarországról, ami az eredetileg javasolt hivatalos monitoring megindítását elvetette, de kimondta, hogy a testület a továbbiakban is “szoros figyelemmel kíséri” a helyzet alakulását a jogállamiság szempontjából.

Így született meg a most vitára bocsátott jelentés, ami üdvözli azokat a lépéseket, amiket a magyar hatóságok megtettek a két évvel ezelőtt megfogalmazott ET-ajánlások témakörében. Másfelől felhívja a figyelmet, hogy nem minden ajánlás teljesült, és felszólítja Magyarországot, hogy folytassa a párbeszédet az Európa Tanáccsal a még nyitott kérdések megoldásáért.

Még Snowden is elmegy – virtuálisan

Az ET ülésszakán kedden Ban Ki Mun felszólalása után Edward Snowden videokonferencián részt vesz az ET-székházban a bejelentővédelem témájában szervezett vitán. Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt vezető tanácsadója, aki azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos dokumentumokat, amikből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobilhívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte. A 2013-ban általa kirobbantott lehallgatási botrány után Hongkongba, majd Moszkvába menekült az amerikai hatóságok elől, és ideiglenes menedéket kapott Oroszországtól.

Az ET Parlamenti Közgyűlése vitázik még az orosz képviselők mandátumának sorsáról. Mindez azért, mert az oroszok a gyanú szerint megpróbálják destabilizálni Ukrajnát. Végül áttekintik a demokrácia azerbajdzsáni helyzetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik