Nagyvilág

Juncker nem bírja abbahagyni a pofozkodást

Juncker pofoz (Array)
Juncker pofoz (Array)

Ezúttal nem Orbán Viktor arcán, hanem Alekszisz Cipraszén csattant a baráti üdvözlés.

A adóságválságból szabadulni igyekvő görög miniszterelnököt Brüsszelbe érkezve fogadta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Azt azonban nem tudjuk, hogy a bohókás belga politikus most milyen üdvözletet mondott. A lehetséges megfekjtéseket kommentben várjuk.

 
Fotó: Europress 

Mindenesetre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a legújabb görög javaslat hosszú hetek óta az első valódi ajánlat Athén részéről a patthelyzet feloldására.

A lengyel politikus figyelmeztetett, hogy a Görögországnak kidolgozott mentőprogram egy hét múlva lezárul, ezért véget kell vetni a “várjuk ki, mi lesz” mentalitásnak. Tusk arra is felhívta a figyelmet, hogy úgy véli: egymás hibáztatása sehova sem vezet.

“Az a legfontosabb, hogy a tagállami vezetők vállalják a teljes felelősséget a politikai folyamatban a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, ami az ellenőrizhetetlen és kaotikus Grexident volna” – utalt angol műszóval Tusk arra, hogy megegyezés hiányában Athén akár mindenki legjobb szándéka ellenére is kisodródhat az eurózónából.

“Nemcsak Görögország, hanem mindannyiunk számára is fogytán az idő” – húzta alá Tusk, nyomatékosítva: a maga felelősségét abban látja, hogy mindent meg kell tenni a helyzet megoldása érdekében, ugyanakkor minden tagállam adófizetőit tiszteletben kell tartani.

“Ha nem viselték volna el ők maguk is a megszorításokat, ma nem segíthetnének Görögországnak” – mondta.

“Azt akarom, hogy mindenki kiterítse a lapjait; nem azt, hogy technikai részletekről vitatkozzunk, hanem hogy véget vessünk a politikai hazárdjátéknak” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik