Nagyvilág

Előre eltervezte tettét a grazi ámokfutó?

„Graz belvárosa olyan, mint egy nyílt seb".

A jelek arra utalnak, hogy előre megfontolt szándékkal követte el tettét az a 26 éves férfi, aki terepjáróval száguldozott és járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában – mondta Salvatore Giacomuzzi klinikai pszichológus az APA osztrák hírügynökségnek. Az ámokfutás következtében legalább hárman meghaltak és 34-en megsérültek.

Ausztriát megrázta a szombati tragédia, Grazban órákkal az ámokfutó tettét követően is üresek voltak az utcák. A belváros több pontján virágokat és gyertyákat helyeztek el az áldozatok emlékére. A sérültek közül három felnőtt vasárnap is válságos állapotban volt, és két gyermeket továbbra is a stájerországi tartományi kórház intenzív osztályán ápolnak.

Giacomuzzi szerint előre megfontolt szándékosságot feltételez „önmagában az a tény, hogy a férfi célzottan nekihajtott a gyalogosoknak, üldözte őket, majd újra és újra elütötte az embereket. Úgy vélte, az ámokfutó viselkedése arra utal, hogy nem skizofréniáról vagy depresszióról van szó, mivel az ilyen esetekben a beteg inkább visszahúzódik.”

Az innsbrucki szakértő hozzátette, jelenleg csupán az eddig ismert részletek alapján lehet következtetéseket levonni az ámokfutó személyiségéről. Eszerint a boszniai származású, osztrák állampolgárságú gépjárművezető már korábban is tanúsított „erőszakos viselkedést”. A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt kiutasították otthonából.

Giacomuzzi azt mondta, a férfi ezek után nem fordulhatott családjához, és mindezek alapján tette egyfajta pszichopata jegyeket felmutató, narcisztikus személyiségzavarból táplálkozó, erőszakos kitörésnek tűnik.

A szakember hozzátette, hogy egy hasonló ámokfutást alig lehet megakadályozni. „Ha valaki korábban nem tűnt fel a büntetőjogi rendszerben, önmagában egy kiutasítás a közös családi lakásból kevés ahhoz, hogy a hatóságok megelőző lépéseket tegyenek” – jegyezte meg Giacomuzzi.


Fotó:Europress Fotóügynökség

Az ámokfutót szombaton őrizetbe vették a rendőrök, elfogásakor nem mutatott ellenállást. Elmeállapotára tekintettel mindeddig nem hallgatták ki, vasárnap újabb kísérletet tesznek – közölte Christian Kroschl államügyészségi szóvivő.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap felkereste a tragédia helyszínét. „Graz belvárosa olyan, mint egy nyílt seb” – jegyezte meg felindultan a tárcavezető. Heinz Fischer osztrák elnök úgy nyilatkozott, hogy „mélyen sokkolta az őrült cselekedet”.

Graz városa a www.graz.at internetes oldalon elérhetővé tett egy felületet, amelyen keresztül bárki részvétét nyilváníthatja az áldozatok családtagjainak. Eddig több mint 20 ezer bejegyzés érkezett.

Az osztrák származású színész, Arnold Schwarzenegger vasárnap a dpa német hírügynökségnek így nyilatkozott: „ami tegnap Grazban történt, elmondhatatlanul szomorú, hiszen emberek vesztették életüket vagy sérültek meg”. Úgy vélte, mindenkinek össze kellene fognia, hogy a pszichológiai betegségek mielőbb, hatékonyan felismerhetővé válhassanak.

A közösségi oldalakon ugyanakkor heves bírálatokat váltott ki Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, aki szombaton felhívta a figyelmet az elkövető boszniai származására, és úgy vélte, a vallási motivációt sem lehet elvetni. A rendőrség szombaton kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik