Nagyvilág

Újabb részletek derültek ki a grazi ámokfutóról

grazi ámokfutás (Array)
grazi ámokfutás (Array)

Terepjáróval száguldozott szombaton az ausztriai Graz belvárosában egy ámokfutó, az osztrák rendőrség szerint legalább hárman meghaltak és 34-en megsérültek. Hat felnőtt állapota szombat este továbbra is válságos volt.

Szemtanúk szerint az ámokfutó 100 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Graz belvárosában fekvő Herrengasse nevű, nyüzsgő, kávézókkal szegélyezett utcában. Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet.

(A legfrissebb információkért görgessen a cikk végére!)

Egy másik szemtanú azt mondta, először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, s az ütközéseknél csattanó hangok keletkeztek. Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek.

Fotó:Europress

A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén.

Kurt Kemeter grazi rendőrfőnök a Kleinen Zeitung című osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy a terepjáró vezetője kiszállt autójából, és ezután késével támadt a gyalogosokra. Siegfried Nagl, Graz polgármestere a Der Standardnak azt mondta, ő is szemtanúja volt, amikor az ámokfutó elütött egy asszonyt.

Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől. A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

Frissítés (17:45)

Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi kormányfő azt mondta, a sérültek közül tíz beteg állapota súlyos, és további egy ember életveszélyben forog. A helyszínre hatvan mentőautó érkezett ki, és az osztrák autóklub négy helikoptert küldött Grazba, hogy a sérülteket mielőbb kórházba szállíthassák.

Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal.

Frissítés (19:45)

Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal. Egy szombaton késő délután megtartott sajtótájékoztatón Klamminger azt mondta, a Graz környékén élő, boszniai származású, osztrák állampolgár gépjárművezető már korábban is tanúsított “erőszakos viselkedést”. A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt utasították ki otthonából.

Közben bejelentették, hogy hat sérült állapota szombat este továbbra is válságos volt, közülük néhányan épp műtéten estek át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik