Nagyvilág

Kifejezetten kevés bevándorló érkezett egész Európába

bevandorlok(210x140).jpg (Array)
bevandorlok(210x140).jpg (Array)

A teljes lakosság két ezreléke érkezett csak meg. Nem is nő tovább a bevándorlók száma.

Az idei év első három hónapjában 185 ezer új menedékkérőt regisztráltak az Európai Unió tagállamaiban, több mint felük Németországban és Magyarországon folyamodott menekültstátusért,  írja az Eurostatra hivatkozva az MTI. 

Persze az eloszlás nem egyenlő. Németországban 73 120 új menedékkérelmet nyújtottak be, Magyarországon pedig 32 810-et. Berlinnek harmadával több kérelmet kell elbírálnia, mint a tavalyi év utolsó negyedében, Magyarországon 2014 utolsó hónapjaihoz képest csak hatodával emelkedett az új menedékkérők száma. A magyar határt átlépő menedékkérők döntő többsége, 22 830 fő Koszovóból érkezett, jóval kevesebb, 4020 menedékkérő jött Afganisztánból és 2415 Szíriából

Globális történelmi szempontból ma semmi olyan nem történik, amivel Európa nem tudna megbirkózni, mondta Jan Schroth, a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csehországi irodájának vezetője a jelenlegi bevándorlási problémával kapcsolatban csütörtökön a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

“Amiben a mai helyzet valóban rendkívüli és drámai, az a halottak száma, az hogy Európa határainál olyan sok ember hal meg, gyakran feleslegesen” – mondja Schroth.

Az IOM adataira hivatkozva a szakértő azt állította, hogy a menekülők száma jelenleg stabilizálódott. Az idei első fél évben mintegy százezer ember érkezett Európába, míg az egész tavalyi évben kétszázezer. “A menekültek száma most tehát már nem emelkedik”.

“Ez mindenesetre nem jelenti azt, hogy Európa példa nélküli menekülthullámmal találná magát szembe, amelyet nem tud kezelni. Továbbra is maximum egymillió menekültről beszélünk, akik fokozatosan a félmilliárd lakosú Európába tartanak, tehát az európai lakosság kéttized százalékáról” – fejtette ki a cseh szakértő.

“A legális bevándorlás ellen a fejlett országok nem védekeznek, mert az pozitív számukra” – jegyezte meg Schroth. Az utóbbi években évi átlagban mintegy 500 ezer és 800 ezer között mozog az Európába érkező legális bevándorlók száma. A problémát a migrációhoz kapcsolódó bűnözés okozza.

“A nem legális bevándorlás, elsősorban az ebből profitáló nemzetközi szervezett bűnözés ellen azonban harcolni kell” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik