Nagyvilág

Meghalt a volt török elnök

Suleyman Demirel magát nagyformátumú vezetőnek tartotta, ellenfelei szerint csak a hatalomhoz ragaszkodott bármi áron.

Kilencven éves korában, szerdán elhunyt Suleyman Demirel volt török elnök – közölték az egyik ankarai kórház vezetői. A Guven kórház orvosai elmondták, hogy a légzőszervi fertőzéssel kezelt Demirellel szívroham végzett.

Demirel, aki Törökország elmúlt fél évszázadának egyik kiemelkedő alakja volt, 1993 és 2000 között töltötte be az államfői posztot, betetőzéseként annak a politikai karriernek, aminek során ötször volt miniszterelnök. Öt kormányfői megbízatásából kettőnek ugyanakkor katonai puccs vetett véget.

 

Suleyman Demirel meggyőződéssel vallotta, hogy az 1960-as és 1970-es években hatalmon volt kormányai jelentősen hozzájárultak a török gazdaság és társadalom mély átalakulásához, ami a legtöbb török ember számára az életszínvonal emelkedését hozta.

Bírálói szerint viszont Demirel egy olyan politikai kultúrát testesített meg, amiben a hatalom birtoklása fontosabb volt az elveknél, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy az országban megerősödött a korrupció és a párttársak előnyben részesítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik