Nagyvilág

A közlekedési lámpa, ami 28 éve folyamatosan piros

Senki sem érti pontosan, miért is van szükség rá, de a szabályok megkövetelik, hogy ott legyen. Ráadásul milliókat költenek rá. És mindez (meglepetés!) a hatékonyságot igencsak komolyan vevő Németországban, egészen pontosan Drezda városában történik.

Ilyen, amikor túlzásba esik a németek szabálykövetése, és az előírásoknak való megfelelés kényszere győzedelmeskedik a józan ész felett. Ismerjék meg a közlekedési lámpát, ami 1987-es felállítása óta folyamatosan pirosan világít. És nem azért, mert elromlott és a német város vezetése nem bajlódott azzal, hogy meg legyen javítva. A már 28 éve csak pirosan világító lámpa ugyanis pontosan úgy működik, ahogy eltervezték.

A kérdéses lámpa egy nagyobb kereszteződésnél található, és egy kis utca forgalmát „irányítja”, ahonnan csak jobbra lehet elkanyarodni. A magyarázat szerint azért volt szükség a lámpára, mert az egész kereszteződés lámpával védett, és a törvényi előírásoknak megfelelően a kis utcához (Ziegelstraße) is kötelezően fel kellett szerelni egyet.

 A lámpa, ami már 28 éve folyamatosan pirosan világít
Fotó:Google Street View 

Közben a lámpa mellé egy kis zöld nyilat is raktak, ami engedélyezi az autósoknak, hogy a tilos jelzése ellenére is elkanyarodhassanak jobbra, miután megálltak. Mivel a kérdéses utcából csak jobbra lehet fordulni, a zöld jelzésre igazából nincsen semmi szükség, így a lámpa mindig pirosan világít – magyarázta a furcsa helyzetet a The Local német kiadásának a drezdai önkormányzat szóvivője.

Mindez persze nagyon viccesen hangzik, de a drezdaiak valószínűleg annyira már nem nevetnek a helyzeten. A lámpa fenntartási költségei ugyanis a felállítása óta eltelt majdnem három évtized alatt már elérték a nagyjából 150 ezer eurót, azaz nagyjából 47 millió forintot. És ezt még ennél is tovább lehet fokozni. A Berliner Zeitung beszámolója szerint ugyanis a város a rendszeres karbantartások alatt nem csak a piros jelzés lámpáját cseréli ki, hanem a soha nem használt sárga és zöld jelzés lámpáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik