Nagyvilág

Nagyon téved, ha azt hiszi, hogy 7,5 milliárd dolláros vagyonnal nyugodtan aludna

johann rupert (Array)
johann rupert (Array)

Szegény Johann Rupert, a Cartier luxuscég tulajdonosa például folyton álmatlanul forgolódik.

A társadalmi egyenlőtlenség miatt vannak álmatlan éjszakái Johann Rupert milliárdosnak, a Cartier luxusmárka tulajdonosának. Nem annyira embertársai, inkább saját élete miatt aggódik. Attól fél ugyanis, hogy egyre több ember munkáját veszik el a robotok, úgyhogy a szegények előbb-utóbb fellázadnak majd a gazdagok ellen – írja a The Independent.

 Johann Rupert a moncói konferencián (fotó: Europress)

Rupert a Financial Times, Business of Luxury Summit című, luxusbizniszről szóló konferenciáján szólalt fel Monacóban. A milliárdos elmondta, hogy a vékonyka középosztály már nem szívesen költ luxustermékekre, mert félnek felfedni vagyonukat. Hozzátette: olvassa a híreket a technológia fejlődéséről, arról, hogy a gépek hamarosan minden kétkezi munkát elvégeznek majd, és az Oxfam jelentése sem kerülte el a figyelmét, ami szerint a világ összes vagyonának 99 százaléka, már az emberiség leggazdagabb 1 százalékának kezében van.

„Vajon, hogy fog megbirkózni a társadalom a strukturális munkanélküliséggel, az irigységgel, a gyűlölettel, a társadalmi háborúkkal? Ha leromboljuk a középosztályt az kegyetlenül vissza fog ütni ránk. Ez nem fair. Szóval ettől nem tudok aludni éjjelente” – mondta.

A Bloomberg információi szerint a 65 éves, dél-afrikai származású Rupert vagyona nagyjából 7,5 milliárd dollárra tehető: a Cartier mellett övé a Chloé divatcég, illetve a Vacheron Constatin, svájci luxusóra-márka is. Tavaly vonult vissza a több luxusmárkát tömörítő Compagnie Financiere Richemont éléről, azóta olvasgatással, és legyező horgászattal tölti az idejét, meg a jelek szerint azzal, hogy a szegények lázadása miatt aggódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik