Nagyvilág

ENSZ-főbiztos: szégyen a menekültek démonizálása

menekult(430x286).jpg (Array)
menekult(430x286).jpg (Array)

A világszervezet emberi jogi főbiztosa szerint a bevándorlók hozzájárulnak az európai gazdaság bővüléséhez. Szégyen szerinte, hogy a jólétben élő Európa semmit sem tesz értük.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel hétfőn az európai államokat, hogy fogadjanak be több menekültet és tegyenek többet a migránsokkal szembeni előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Zeid Raad al-Husszein azt mondta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, hogy “lesújtja és szégyennel tölti el a bevándorlók gyakori démonizálása, ami számos olyan országban megfigyelhető, amelyek lakosai békében, jólétben és gondtalanságban élnek.”

Kijelentette, hogy az európai országoknak meg kellene nyitniuk a határaikat a menekültek előtt ahelyett, hogy teherként vagy bűnözőkként kezelnék őket. Szerinte “sokkal bátrabb lépésekre” lenne szükség annak a tudatosításához, hogy az uniónak a képzettségi szintjüktől függetlenül több bevándorlóra van szüksége.

 

“Munkavállalókként, fogyasztókként és adófizetőkként hozzájárulnak minden társadalom gazdasági növekedéséhez, mint ahogy azt számos tanulmányban kimutatták” – fogalmazott a főbiztos. “Ebben a teremben kevesen mondhatják el azt magukról, hogy ők vagy az elődjeik nem profitáltak a bevándorlásból” – tette hozzá.

Lépjenek fel a bigottság ellen!

Husszein helyeselte az Európai Unió kutatási és mentési tevékenységének a kiterjesztését, mert “a Földközi-tengeren életüket vesztő bevándorlók száma mélységes aggodalomra ad okot.” A főbiztos ugyanakkor arra szólította fel az európai vezetőket, hogy “lépjenek fel a menekültekkel szembeni növekvő bigottság ellen”, az ugyanis erőszakhoz vezethet.

Az uniós belügyminiszterek kedden vitatják meg azt a javaslatot, aminek értelmében a menekültválság kezelésében egyenlőbben osztanák meg a terheket az uniós tagállamok között. A menekülthullámmal eddig túlnyomó részt Olaszországnak és Görögországnak kellett megbirkóznia.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén legalább 90 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük 46 500-an Olaszországban, 42 ezren pedig Görögországban értek partot. Az év első öt hónapjában több mint 1850-en lelték halálukat a tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik