Nagyvilág

Brüsszelből is kifogásolták a számozott utcák kitelepítését

Az eljárás nem tetszik az Európai Bizottságnak, azt is vizsgálják, hogy összhangban áll-e ez a faji alapú megkülönböztetés tiltásával.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa úgy értékeli, hogy nincsenek összhangban sem az uniós romastratégiák kereteivel, sem pedig a magyar romastratégiában vállaltakkal a miskolci önkormányzat intézkedései, amiket a „számozott utcák” ügyében hoztak.

Vera Jourová igazságügyi biztoshoz Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője fordult, azt írva, hogy Miskolc vezetése a városrész felszámolásáról határozott, de az önkormányzat nem ajánlott fel az ott élőknek másik lakást vagy megfelelő kompenzációt, ehelyett csak akkor kaphattak pénzt, ha elköltöznek a városból. Miután erre az érintettek nem voltak hajlandóak, a város tartozásokra hivatkozva elkezdte felmondani bérleti szerződésüket.

Niedermüller abban kérte a biztos állásfoglalását, hogy ez az eljárás összhangban áll-e az uniós romastratégiákkal, melyek a romák lakhatási körülményeinek javítását tűzték célul. A biztos válaszából az is kiderült, hogy a bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy felmérjék: a miskolci intézkedések és az önkormányzati rendelet összhangban áll-e a faji alapú megkülönböztetés tiltásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik