Nagyvilág

Elrabolták Tunézia líbiai konzulátusának tíz alkalmazottját

Megostromolta egy fegyveres csoport Tunézia líbiai konzulátusát és elrabolta a kirendeltség tíz alkalmazottját - adta hírül pénteken a tunéziai külügyminisztérium.

“Az incidens durva támadás Tunézia nemzeti szuverenitása ellen, a nemzetközi jog és a diplomáciai normák kirívó megsértése” – áll a minisztérium közleményében.

Líbiai tisztségviselők egyelőre nem nyilatkoztak a támadásról, amelyet még semmilyen szervezet nem vállalt magára. A tunéziai hatóságok ugyanakkor azt mondták, hogy líbiai “döntéshozókkal” együttműködve éberen figyelik a helyzetet, hogy az elrabolt túszok biztonságban visszanyerhessék szabadságukat.

A tunéziai külügyminisztérium egyúttal ismét arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne utazzon a szomszédos Líbiába, az ott élő és dolgozó tunéziaiakat pedig mielőbbi hazatérésre sürgette, mert bizonytalan a biztonságuk.

Líbiában a hivatalos adatok szerint mintegy 60 ezer tunéziai él. Feltehetően ez is oka annak, hogy Tunézia azon kevés országok egyike, amely még mindig fenntart diplomáciai képviseletet Tripoliban, Líbia fővárosában. A várost ugyanakkor egy önhatalmúlag megalakított kormány uralja, amelyet nem ismer el a nemzetközi közösség. A hivatalos kormány az ország keleti felére, Tobrukba szorult vissza.

Líbiában már négy éve, Moamer Kadhafi diktatúrájának megdöntése óta teljes a zűrzavar, számtalan milícia csatározik egymással, de lassan kirajzolódik két fő fegyveres ellentábor: az egyik oldalon a világi kormányzatot támogató hadsereg áll, a másikon iszlamista fegyveres csoportok. Utóbbiak kezén van Tripoli is. A csoportok között jelen van egy ideje az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, amely az állandó káoszt kihasználva eredményesen terjeszkedik az utóbbi hónapokban, egyebek közt nemrégiben teljesen elfoglalta Szirt városát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik