Nagyvilág

Van, ahol nem tökölnek a korrupt vezetőkkel

kínai jüan (Array)
kínai jüan (Array)

Sokszor említődik Kína, mint Magyarország egyik követendő példaképe. Az alábbi korrupciós per, mutatja, hogy ők azért előrébb járnak a tiszta közéletért vívott harcban.

Életfogytiglani börtönre ítélték Kínában Zsou Jongkangot, a biztonsági szolgálatok korábbi vezetőjét korrupciós vádakkal – írja a Telegraph. A kínai állam egyik legbefolyásosabb személyét titkos tárgyaláson ítélték el, vesztegetés, államtitkok kiszivárogtatása és hatalommal való visszaélés is a vádpontok között szerepelt. A brit lap szerint 70 éve nem volt ilyen jelentős korrupciós botrány Kínában, ahol Hszi Csinping elnök hadat üzent az állami szintű lopásnak.

A 72 éves Zsou perét az északi nagyvárosban, Tiencsinben tartották, május 22-én beismerte bűnösségét, az ítélet ellen pedig nem fellebbezett. Azt amúgy a köztévé is felolvasta. “Elfogadom az ügyészség vádjait, és az alapvető tények igazak; beismerem a bűnösségem és megbántam a bűneim” – idézte Zsou szavait a tévé.

 

A Reutersnek egy bennfentes azt mondta, Zsout végig katonák őrizték, ő maga amúgy közreműködött a történtek feltárásában, rendesen viselkedett, nem akadályozta az eljárást. Az ügy azért pikáns, mert Hszi elnök megszegte azt a ki nem mondott, de betartott szokást, hogy a politikai bizottság nyugdíjba vonult tagjai ellen nem indítanak eljárásokat.

Zsou ügyei évekre visszanyúlnak, még amikor a kínai állami olajcég vezetője volt, vagy szecsuáni pártfőnök vagy épp közbiztonsági miniszter. Hat titkos dokumentumot is átadott egy Cao Jongzseng nevű embernek, akiről alig tud valamit a kínai média. Amúgy az olajcég másik korábbi főnöke, Csiang Csiemin is vallomást tett Zsou ellen, talán azért is, mert neki is zajlik a korrupciós pere. Nem ez az egyetlen hasonló per, ami zajlik: állami és tartományi vezetők, pártfunkcionáriusok és állami óriáscégek vezérei ellen is vizsgálódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik