Nagyvilág

Szemtanúk szerint nem a rendőrség hiúsította meg a luxori merényletkísérletet

Hivatalos nyilatkozatok szerint a rendőrök éberségének köszönhető, hogy a luxori merényletkísérlet csak kísérlet maradt.

Annak alapján, amit a szemtanúk a médiának mondtak el a helyszínen, kérdéses, hogy valóban a rendvédelmi erők “ébersége” mentette volna meg a helyzetet. Egyes beszámolók szerint a terroristákat szállító taxi áthaladt egy ellenőrzőponton, majd a sofőr maga hívta fel rendőrök figyelmét a veszélyre.

Magdi Abdel-Gaffár belügyminiszter csütörtökön újságíróknak azt mondta: a karnaki templomot védő ellenőrzőpont legénységét “három, taxin érkező fegyveres lepte meg”, akik megpróbáltak átjutni, “de a rendvédelmi erők tagjai azonnal szembeszálltak velük, meghiúsítva ezzel gyáva tervüket”. Abdel-Gaffár elmondása szerint az egyik támadó felrobbantotta magát, egy másikat agyonlőttek, a harmadikat pedig fejlövéssel kórházba szállították.

A rendvédelmi erőkért felelős belügyi tárca vezetője már szerdai közleményében leszögezte, hogy az eset a rendőrség tagjaira jellemző “készenlétet és éberséget” bizonyítja, továbbá azt, hogy “a terrorakciókra való reagálás időszakát a tettek ideje váltotta fel”.

Ki is a hős?

A karnaki templomkomplexum előtt lévő nyitott parkolót szegélyező bazársor tulajdonosai ezzel szemben azt mesélték a CBC egyiptomi székhelyű műholdas tévécsatornának, hogy a terroristákkal való összecsapás nem az ellenőrzőponton kívül, hanem a parkolót magában foglaló téren történt, ott, ahol a turistabuszok is álltak. Ez utóbbit hírügynökségi értesülések szerint a luxori tartományi főügyész is megerősítette.

A szemtanúk szerint a rendőröket a “feltűnően viselkedő” támadókat szállító taxis riasztotta, és az elfogott fegyveressel nem a rendőrök végeztek, hanem társa lőtte le, valószínűleg azért, hogy ne tudjon a merénylet hátterével kapcsolatos részleteket elárulni a hatóságoknak.

Hírügynökségi jelentések is arról szólnak, hogy a rendőrök a taxis figyelmeztetése után azonosították a fegyvereseket, akik addigra az egyik kávézó teraszáról figyelték az érkező turistacsoportokat. Az összecsapás – e változat szerint – akkor történt, amikor a biztonságiak ellenőrizni akarták a szélsőségeseket.

Az al-Vatan című napilap leírása szerint az idegenforgalmi rendészet egyik tisztje éppen két érkező látogatócsoporttal állt az egyik terem bejáratánál, amikor a robbanást hallotta. Háled Júszef rendőrezredesnek saját leírása szerint sikerült a csoportokat sértetlenül bejuttatni a terembe, majd tűzharcba bocsátkozott az egyik támadóval, akit megsebesített.
Megfigyelők szerint a közkedvelt turistalátványosság ellen indított támadás komoly csapást jelenthet a forradalmi évek káosza miatt egyébként is gyengélkedő idegenforgalmi szektorra, annak ellenére, hogy látogatóknak nem esett bajuk.
Az illetékes tárcák közleményeiben hangsúlyozták, hogy a luxori turizmus nem állt le, és a helyszín biztonságosságát bizonyítandó kiemelték, hogy a támadás napján Jim Yong Kim Világbank-elnök is a városban tartózkodott, aki a támadás ellenére ellátogatott a karnaki templomba is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik