Nagyvilág

Ismét bolygónkon üdvözölhetjük a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósát

iss (Array)
iss (Array)

Sikeresen és a tervezett időben visszatért a Földre csütörtökön a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatfős legénységéből az orosz-amerikai-olasz hármas - jelentette a Moszkva közeli Koroljovban lévő, űrrepüléseket irányító központ.

Egy orosz Progressz teherűrhajó áprilisi és egy Proton rakéta májusi kudarca után az űrkutatási szakma megkönnyebbülten fogadta az űrhajósok sikeres visszatérésének hírét.

A Szojuz TMA-15M jelzésű űrhajó Anton Skaplerovot (Roszkoszmosz), Terry Virtst (NASA) és Samantha Cristoforettit (ESA) hozta vissza a Földre. Az űreszköz közép-európai idő szerint 12 óra 20 perckor vált le az űrállomásról, és 15 óra 44 perckor ért földet Kazahsztánban, Zsezkazgan településtől mintegy 145 kilométerre délkeletre. Az orosz irányító központban taps tört ki a sikeres landoláskor.

Rehabilitáción vesznek részt

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió élőben közvetítette a leszállást és az űrhajósok kiemelését a leszálló egységből. Előbb Skaplerovot, az orosz űrhajóst, majd az olasz Cristoforettit, végül az amerikai Virtst segítették ki a mentőegységek emberei az űreszközből. Mindannyian mosolyogva szálltak ki. A Földön először orvosok vizsgálták meg őket, majd a kamera azt mutatta, hogy a fotelekbe elhelyezett űrhajósok az őket fogadó szakemberekkel beszélgetnek. Skaplerov arról számolt be, hogy a visszatérés a tervezett menetben és rendben zajlott, az amerikai űrhajós pedig rádiótelefonon angolul beszélt valakivel, akinek elmondta, hogy jól van. Rajta és az olasz űrhajósnőn némi fáradtság látszott. A hírtévé tudomása szerint az amerikai és az olasz űrhajós hazatér, és ott vesz részt a rehabilitáción, míg orosz társuk a Moszkva közeli Csillagvárosba tér vissza.

Az orosz-amerikai-olasz legénység a Progressz teherűrhajó április végi kudarca miatt a tervezettnél tovább tartózkodott az ISS-en. Eredetileg május 14-én indultak volna vissza a Földre.

Április 28-án egy Szojuz-2.1a hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M teherűrhajót, amely egyebek között üzemanyagot, oxigént szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez, sőt visszatért a Föld légkörébe, és a rakományával együtt megsemmisült.

A kudarc miatt május 26-ról júliusra halasztották a Nemzetközi Űrállomás újabb háromfős legénységének az elindítását. Előbb, biztonsági megfontolásokból újabb teherűrhajót bocsájtanak fel.

A késlekedés miatt Samantha Cristoforetti, a 38 éves olasz asztronauta a múlt vasárnap rekordot döntött, a 195. napját töltötte az űrállomáson. Az űrhajósnő a Szojuz TMA-15M fedélzetén tavaly november 24-én indult társaival az ISS-re, és az onnan visszainduláskor már 199 napja volt az űrben Terry Virtsszel és Anton Skaplerovval együtt.
Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa az amerikai Sunita Williams csúcsát döntötte meg, ő 2006-ban és 2007-ben 194 napot töltött Föld körüli pályán megszakítás nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik